ABN Amro: betere oogstresultaten, lagere graanprijzen
De prijs van tarwe is maand op maand met 5% gedaald, wat ook blijkt uit de bijgestelde verwachtingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). De daling hangt samen met de ruime voorraden aan tarwe en toename van de productie, met namen in Argentinië en Australië. Dat meldt Nadia Menkveld, Sector Econoom bij ABN AMRO.
Hoewel de voorraden aan tarwe ruim blijven, neemt ook de vraag toe. Vooral India koopt tarwe, terwijl ook landen in het Midden-Oosten zoals Egypte, Saoedi Arabië en Tunesië meer behoefte hebben aan tarwe. De verwachting is ook dat China in de komende periode meer tarwe gaat importeren, vooral vanwege de tegenvallende productie en kwaliteit van tarwe uit China zelf. Er is dan ook veel vraag naar een hogere kwaliteit tarwe. De verwachting is dat de prijs van tarwe zich de komende drie maanden zijwaarts beweegt ofwel min of meer stabiliseert.
Sojaprijs daalt
Net als de prijs van tarwe is ook de prijs van soja al een tijd aan het dalen, zo meldt ABN AMRO. In Brazilië, waar intussen de helft van het areaal aan soja van het land is, wordt een recordoogst verwacht. Deze maand heeft USDA de schattingen van de oogst 2016-2017 naar boven bijgesteld. Werd in februari nog gerept over 104 miljoen ton, in maart gaat het Amerikaanse Ministerie van Landbouw uit van 108 miljoen ton. Toen het bericht naar buiten kwam, daalde de prijs van soja onmiddellijk naar het laagste punt in twee maanden.
De uitstekende oogst in Brazilië, die vooral kan worden verklaard uit beste weersomstandigheden, vormt een nadeel voor de soja-export van de Verenigde Staten, die 680.000 ton lager kan uitvallen. Aan de vraagkant zal China, de grootste afnemer, naar verwachting 5% meer afnemen. Daarentegen valt de vraag vanuit Europa tegen.
Ook maïsprijs daalt
Ook de prijs van maïs beweegt zich volgens Nadia Menkveld van ABN AMRO al enige tijd in neerwaartse richting. Dat hangt samen met de hogere oogsten in Brazilië en Argentinië. De USDA heeft daarom de verwachtingen naar boven bijgesteld. Omdat de prijs van maïs al enige tijd onder druk staat, begint dit problemen op te leveren voor Chinese boeren. Om het gigantische overaanbod aan maïs weg te werken, zet de Chinese overheid in op alternatieve toepassingen in o.a. bio-afbreekbaar plastic, ethanol en zelf als alternatief voor suiker (xylitol).
Belangrijke afzetmarkten zoals gebruik van maïs als veevoer lijken tegen te vallen. Een uitbraak van vogelgriep en de lagere groei van de vleesindustrie, zijn oorzaken van een geringere vraag naar maïs. Voor de langere termijn probeert de Chinese overheid te sturen, door een deel van het areaal maïs te vervangen door de teelt van soja. Toch wordt verwacht dat de druk op de maïsprijzen de komende jaren aanhoudt.
Bron Akkerwijzer