ABN-Amro: Lichte stijging graanprijs eind 2016
De graanprijzen zitten rond hun laagste punt. Eind 2016 is een bescheiden prijsherstel mogelijk. Dat zegt marktexpert Frank Rijkers van ABN-Amro. In de graanmonitor die de bank vandaag voor haar klanten publiceert kijken de marktkenners van ABN-Amro vooruit naar een periode met productiekrimp, maar met grote voorraden die eerst de stemming op internationale graanmarkten drukken. Enkele vragen aan Frank Rijkers.
Waarom kan de graanprijs binnenkort stijgen?
Feit blijft dat de voorraden fors zijn. Daarom is nog steeds een weg naar beneden mogelijk. Kijken we echter naar tarwe, dan zien we minder productie, hoewel er nog wel wat meer productie van maïs en soja in zit. De consumptie trekt aan de andere kant wat aan. Ik zie dan ook een minitieuze omslag. Voor het eerst in jaren zal de tarweproductie kleiner zijn dan de consumptie.
In de tijden van Europese interventieprijzen kon het prijsniveau nog veel lager liggen. Kan dat nu dan niet?
Ik denk het niet. Zeg nooit nooit. Maar bij een vraag die harder toeneemt dan de productie verwacht ik het niet. De kosten voor graanproductie zijn ook sterk toegenomen. De marges zijn, ook bij prijzen rond 150 euro per ton, relatief krapper geworden.
De economische crisis in de wereld kan effect hebben op de exportmarkt. Wat zal dat effect bijdragen?
Grote kopers als Egypte voor tarwe en China voor soja hadden een gematigde inkoop. In China is sprake van een negatief sentiment in de economie. Toch neemt de groep welvarende inwoners daar toe. Daarom zit daar wel een stijgende lijn al gaat het minder hard.
De export wil dit seizoen moeilijk op gang blijven in Amerika en de Europese Unie. Wat verwacht u daar voor de komende tijd van?
In Noord-Amerika zijn de voorraden op een hoog peil. Daar verwacht ik vraag. In Zuid-Amerika is door versoepeling van de uitvoervoorwaarden van Argentinië meer graan uitgevoerd. Toch verwacht ik eerst meer vraag naar Amerikaanse tarwe, daar waar de voorraden zijn.
Op welk moment verandert de markt?
Het is nog vroeg in het jaar, maar tegen de zomer gaat de handel vooruitkijken en de lagere productieraming gaat dan meetellen.
Bron Akkerwijzer