Actieplan Plantgezondheid: uitdagingen en kansen voor graanteelt
Het Actieplan Plantgezondheid gaat de akkerbouw, en meer specifiek de graanteelt, helpen bij het tackelen van uitdagingen die er in de komende jaren liggen. Voor de graanteelt liggen er zeker ook kansen, verkondigde Jaap van Wenum, voorzitter vakgroep Akkerbouw LTO, tijdens de Themadag Granen in Nijkerk.
Het begin van het actieplan ligt volgens Van Wenum zo’n anderhalf jaar terug. „Winkelketens als Albert Heijn en Aldi zijn toen onder druk van Greenpeace eisen aan de akkerbouwsector gaan stellen.” Volgens Van Wenum een tijd van veel discussies omdat de akkerbouwsector geen goede agenda naar de toekomst had. „Het was niet iets dat zo maar zou overwaaien. Die gewasbescherming is ons zwakke punt en met dit actieplan willen we dat aanpakken.
Uitdagingen
De akkerbouw, en meer specifiek de graanketen, staan volgens van Wenum voor een aantal uitdagingen waar het actieplan bij gaat helpen om deze op te lossen. Zo zijn er klimaatveranderingen met meer en nieuwe ziekten en plagen, staat de bodemgezondheid onder druk en is er veel export, internationale concurrentie en moet er een marktvertaling naar duurzaamheidsprestaties komen. Voor de graanketen liggen de uitdagingen onder meer op het vlak van de discussie over fungiciden, resistente onkruiden in graanrotaties, de eiwitstrategie van de Europese Commissie en het inspelen op keteneisen.
Kansen voor de graanteelt
Voor de graanteelt liggen er in de toekomst volgens Van Wenum zeker kansen. „Graan heeft een cruciale rol in organische stofvoorziening en een gezond bouwplan. Graan is samen met de groenbemesters een soort van wellness in het bouwplan.” Maar ook in de toenemende marktsegmentatie en ketenvorming met ontwikkelingen als lokaal bier, duurzame zuivel en VLOG kipconcepten liggen er volgens mogelijkheden voor graan. „Met een meer gesegmenteerde productie die inspeelt op de ketens.” Tenslotte zijn granen (maaigewassen) volgens Van Wenum een ideale partner in het GLB dat klimaat, eiwittransitie, biodiversiteit en duurzaamheid waardeert. „Er is een betere waardering voor de graanteelt en de eiwitgewassen.”
Speerpunten
Het Actieplan Plantgezondheid omvat een tiental speerpunten: de omslag naar een weerbaar teeltsysteem, het zorgen voor een vitale bodem, het aanpassen van de mbo/hbo opleidingen, een verdere uitrol van precisielandbouw, de verlaging van de emissies en de vervanging chemische middelen met hoge milieu impact door biologische bestrijding en middelen met lage milieu impact. Van Wenum: „Groen of chemisch van natuurlijke oorsprong maakt niet uit. De inzet vraagt wel meer kennis en precisie.” Verder is er veel aandacht voor het vergroten van begrip en draagvlak bij maatschappelijke partijen, voorlichting door erfbetreders, milieuprestaties inzichtelijk maken voor de markt en het versterken van de biodiversiteit. „En dat laatste is een hele belangrijke. We moeten zorgen dat de weg omhoog gaat.”, aldus Van Wenum.
Het Actieplan Plantgezondheid van de Brancheorganisatie Akkerbouw wordt in juni tijdens de Dag van de Akkerbouw gepresenteerd. De precieze datum is nog niet bekend en is afhankelijk van de agenda van minister Carola Schouten.
Tekst: Ruud Jacobs
Bron Akkerwijzer