Agrarische export iets hoger ondanks corona
Den Haag – Duitsland blijft veruit belangrijkste exportmarkt De landbouwexport groeide in 2020 naar € 95,6 miljard. Dat is een toename van 1% en daarmee doet de landbouwexport het beter dan de totale goederenexport die juist daalde met 7% vanwege de …
coronacrisis. Dat melden Wageningen Economic Research en het CBS in het jaarlijkse overzicht van de agrarische exportwaarde. Het is een raming die normaal gesproken wordt gepresenteerd op de Grüne Woche in de Duitse hoofdstad Berlijn. Die grootste beurs op het gebied van voeding en landbouw gaat dit jaar echter niet door vanwege corona.
Belangrijkste bestemming
Duitsland is en blijft veruit de belangrijkste exportbestemming. Van de totale agrarische export gaat bijna € 25 miljard (26%) naar onze oosterburen, dat is 4% meer dan in 2019. Sierteeltproducten zijn de grootste productgroep met een exportwaarde van € 9,5 miljard, net iets meer dan in 2019. Vlees is het tweede product, maar kromp wel met 3% naar € 8,7 miljard. Zuivel en eieren en groente daalden eveneens. De fruitexport steeg wel met 11%, maar dat komt vooral door de gestegen wederuitvoer. Van de totale landbouwexport van € 95,6 miljard komt € 68,3 miljard voor rekening van export van producten van Nederlandse makelij, de resterende € 27,3 miljard is wederuitvoer. De export levert volgens de berekeningen van WUR en CBS € 42 miljard aan exportverdiensten op. Dat is de waarde die de Nederlandse economie overhoudt aan de export (uitvoerwaarde min de importwaarde die nodig was in de Nederlandse productieketen om de uitvoer mogelijk te maken). De exportwaarde inclusief landbouwgerelateerde goederen, zoals kunstmest en landbouwmachines, kwam in 2020 uit op ruim € 105 miljard, de totale exportverdiensten zijn dan ruim € 46 miljard.
Coronacrisis
De handelsgegevens zijn grotendeels op basis van gerealiseerde handelscijfers, de laatste twee maanden zijn geraamd. Vanwege de coronacrisis en de lockdowns aan het eind van het jaar zijn de onzekerheden groter dan in andere jaren. Per sector zijn er eveneens grote verschillen. De sierteelt werd eerst keihard geraakt, maar herstelde goed. Andere producten, zoals vlees en groente, hebben nog steeds veel last van de coronacrisis.
Bron: Food + Agribusiness