Agrarische marktmacht EU en VS steeds meer onder druk
De agrarische marktmacht ligt nog steeds in Noord-Amerika en Europa. Toch zijn andere landen, zoals Brazilië en Nieuw-Zeeland, de grootste exporteurs van landbouwproducten zoals rundvlees en zuivelproducten. Volgens een studie van The Oxford Farming Conference is het daarom erg waarschijnlijk dat die marktmacht de komende tien jaar verschuift naar opkomende landen zoals China, India en Brazilië.
Hoewel de opkomende economieën duidelijke voordelen hebben in bepaalde grondstoffenmarkten, toch is hun macht in landbouwmarkten nog steeds ondergeschikt aan die van Noord-Amerikaanse en Europese landen. “Ons onderzoek toont aan dat de politieke macht die nodig is om macht uit te oefenen op de landbouwmarkten, nog steeds in handen is van de Verenigde Staten, sommige Europese landen en een aantal andere machtige landen die vertegenwoordigd zijn in de G8-coalitie”, zeggen de Britse onderzoekers.
Toch hebben ze indicaties gevonden dat deze situatie aan verandering onderhevig is. “Opkomende economieën in de derde wereld worden ook steeds meer machtige spelers op het wereldtoneel. Dit heeft een belangrijke invloed op de Europese landbouw, vooral als het gaat om wereldwijde handelsakkoorden. De komende jaren zal de EU in toenemende mate geconfronteerd worden met de eis om de toegang tot de eigen markten open te trekken”, staat te lezen in het rapport van de onderzoekers.
Ook als het gaat om natuurlijke hulpbronnen, zoals land, water, kalium, fosfaat, olie of gas, ziet de toekomst er voor de sterke landbouwmachten van vandaag niet goed uit. Europese landen hebben in het verleden nogal kwistig omgesprongen met natuurlijke hulpbronnen. Daardoor zal vooral de beschikbaarheid van water en energie door de klimaatverandering een steeds groter probleem worden.
In de opkomende economieën, zoals die van Brazilië, China en Rusland, zullen deze hulpbronnen minder een probleem stellen, maar zij zullen wellicht kwetsbaar worden door schaarste aan vruchtbare gronden en mineralen als gevolg van de bevolkingsaangroei. Daarom gaan de onderzoekers ervan uit dat in de Europese landen de vraag naar vruchtbare grond zal stijgen, onder meer van de Chinezen. Ook dringen ze erop aan dat er zuiniger wordt omgesprongen met de natuurlijke hulpbronnen. Door de schaarste zal er bovendien meer aandacht moeten uitgaan naar alternatieve landbouwpraktijken.
Meer informatie: Power in Agriculture: a vital report on the future of farming
bron eigen verslaggeving Vilt
12/01/2012