"Amerikaanse landbouw grote winnaar van TTIP"
TTIP, het vrijhandelsverdrag waar de Europese Unie en de Verenigde Staten over onderhandelen, zal vooral voor de Amerikaanse landbouwsector gunstig uitpakken en levert de Europese land- en tuinbouwers niet veel op. Dat blijkt uit een simulatie van het Amerikaanse landbouwministerie. Vooral de Amerikaanse rundvee- en varkenssector hebben heel wat te winnen bij TTIP. Langs Europese kant lijken enkel de groente- en fruitsectoren erop vooruit te kunnen gaan.
Het is één van de hamvragen in het debat rond het nakende vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS: zal de boer er wat aan verdienen of verliest hij bij TTIP? Het Amerikaans landbouwministerie wijdde er een uitgebreide analyse aan en kwam tot de conclusie dat het vooral de Noord-Amerikaanse boeren zijn die zich in de handen mogen wrijven wanneer de onderhandelaars tot een akkoord komen. Het doel van de onderhandelingen is niet enkel importtarieven te verlagen, maar ook om afspraken te maken rond non-tarifaire belemmeringen, zoals douaneprocedures en sanitaire en fytosanitaire beperkingen.
De onderzoekers van het USDA vergeleken verschillende scenario's. In een conservatief scenario wordt er van uitgegaan dat de EU en de VS alleen importtarieven en importquota met een verlaagd tarief schrappen. Dat scenario levert de Noord-Amerikaanse landbouw jaarlijks ruim 5 miljard euro extra export op ten opzichte van referentiejaar 2011. De rundvleessector is met 1,38 miljard euro veruit de grootste winnaar, maar ook de varkenssector zou bijna een half miljard euro extra export omzetten.
De VS zouden in hetzelfde scenario in de export naar derde markten 1,56 miljard euro verliezen, maar de winst blijft enorm. Voor de EU leidt een verdrag onder deze voorwaarden netto, dus inclusief extra export naar derde markten, tot een daling van de export van 0,25 procent. Een derde van de export wordt gerealiseerd door de kaassector, maar voor de rest van de zuivelsector zou er niets te winnen vallen.
In een tweede scenario, wanneer niet alleen meer markttoegang wordt verleend maar ook restricties van een andere aard worden verwijderd, zou de VS een voordeel doen van 6 miljard euro. Voor de EU zou het exportvoordeel 2,48 miljard euro bedragen. In beide scenario’s ziet de EU haar handelsoverschot met de VS aanzienlijk dus verslechteren, zo concludeert het USDA. In Europa zou vooral de rundvleessector zware klappen krijgen, net als de varkenshouderij. Enkel de Europese groente- en fruitsectoren lijken iets te kunnen winnen bij TTIP.
Bron: epthinkthank.eu