Australië: watersamenstelling helpt aardappelsector
De invloed van droogte en waterkwaliteit op Australische aardappelen kan aanzienlijk worden verminderd door een onderzoeksproject van Potatoes South Australia en Landmark Australia. Resultaten uit de eerste testfase wijzen uit dat de kwaliteit kan worden verbeterd en productiekosten voor de gehele aardappelsector verlaagd. Ook voor andere AGF is er in de toekomst potentie.
"We willen kijken hoe we de sector kunnen veranderen op het gebied van water, droogtetolerantie en energie. Deze factoren dragen bij op verschillende manieren," zegt CEO Robbie Davis. De grootste focus ligt op water, omdat we daar nog nooit eerder zo naar hebben gekeken."
Ook volgens Shane Philips van Landmark Australia ligt de huidige focus op de invloed van waterkwaliteit. "Waterbronnen hebben niet alleen invloed op gewassen, maar ook op de scheikundige samenstelling van de bodem en planten. We kijken nu hoe die chemische veranderingen in de tijd variëren, hoe bepaalde chemische samenstellingen accumuleren, hoe ze reageren op toegepaste bemesting en wat voor invloed ze hebben op de beschikbaarheid van voedingstoffen in de bodem."
Water- en bodembeheer kunnen volgens Shane een verschil maken voor de aardappelsector. "Een aardappel bestaat voor 90% uit water, dus het is zeker het belangrijkste ingrediënt. Daarom is het van belang om goed te kijken welke samenstelling van water op een duurzame manier de beste productie oplevert."
Een van de interessantste bevindingen die in dit vroege stadium zijn gedaan heeft te maken met de accumulatie van calcium- en bicarbonaationen en hun invloed op de hoeveelheid fosfor in de bodem.
"Dit soort informatie kan bijdragen aan het maken van goede keuzes in water- en bodembeheer," zegt Shane. "Met een plan dat rekening houdt met variatie in klimaat kun je omgaan met alle seizoenen en regio's. Dingen die je in een droog jaar doet, gaan misschien weer anders dan in een nat jaar. Op deze manier kun je ook nog eens geld besparen."
Ook regelmatig testen van de scheikundige samenstelling van water dat omhoog geboord wordt, kan voor de teelt van grote waarde zijn. "In het westen van Australië gebeurt dit al."
Naast het onderzoek kan Potatoes South Australia nog meer betekenen voor de sector, aldus Robbie Davis.
"Op dit moment is er geen nationale marketing binnen de sector en een gebrek aan toegevoegde waarde in de toeleveringsketen. Ook op de telers heeft dit invloed. Daarnaast is er nauwelijks ontwikkeling in de export. Op dit moment wordt slechts 2% van de afzet geëxporteerd. Er is op dit gebied veel potentie."
"De grootste focus ligt voor ons op het vergroten van de consumentvraag. Het is belangrijk om vast te stellen wat Australische consumenten tegenhoudt. Is er te weinig informatie over gezonde voedingsstoffen ? Zijn er misvattingen over koolhydraten? Gaat het om een gebrek aan veelzijdigheid?"
De Australische aardappelsector produceert jaarlijks 1,27 miljoen ton aardappelen. In 2012-13 (laatste data) was de sector $690 miljoen (€442 mln) waard. Maar de sector heeft te maken met een aantal uitdagingen, waaronder overschotten en variatie in het klimaat.
"Het aanbod is op dit moment groter dan de vraag en daardoor zijn de prijzen laag. Bovendien heeft El Niño in veel productieregio's gezorgd voor droogte. Dit vergroot de druk op de sector," zegt Robbie, die toevoegt dat de Australische aardappel kwalitatief "de beste ter wereld" is.
"We zijn de duurste aardappelproducent ter wereld, waardoor we slecht kunnen concurreren. Maar wij onderscheiden ons door een betrouwbare premium kwaliteit, die ondanks de klimaatveranderingen behouden moet worden." Bron:AGF