Australische graancoöperatie wil naar beurs
De grootste tarwe-exporteur van Australië wordt mogelijk naar de beurs gebracht. De graantelers die zich in de coöperatie CBH hebben verenigd krijgen voor de operatie omgerekend €630 miljoen aangeboden.
GrainCorp wil 20 procent van de aandelen CBH verwerven. CBH is een collectief van 4.200 telers in het westen van Australië, waar de meeste tarwe wordt geteeld. CBH is jaarlijks goed voor zo'n 16 miljoen ton graan, die voor een groot deel wordt doorverkocht aan handelaren. De onderneming is 83 jaar oud.
Eerdere pogingen om het bedrijf naar de beurs te brengen mislukten in de jaren 2000 en 2010. Boeren wisten bestuurders die het coöperatieve model willen verlaten van zich af te houden.
Boeren krijgen cash en aandelen
Aan deze nieuwe poging het bedrijf te ontdoen van zijn coöperatieve veren hangt echter een helder prijskaartje: 600 miljoen Australische dollars cash en nog eens 400 miljoen aan aandelen die boeren kunnen vasthouden of verzilveren. Driekwart van de telers moet instemmen met het plan. De voorstanders wijzen op de steeds lastigere positie van CBH in de graanmarkt.
CBH heeft monopolie met tarwe
CBH heeft bijna een monopolie op de handel in tarwe in het Westen van Australië. De onderneming heeft ook een belang van 50 procent in Interflour, een meelproducent met fabrieken in Indonesië, Maleisië, Vietnam en Turkije en een graanterminal. Maar de concurrentie neemt toe. In 2008 is de tarwemarkt in Australië gedereguleerd; met name het Amerikaanse Bunge roert zich in de markt.
Concurrentie met grote concerns groeit
De vraag is of CBH de concurrentie met miljardenconcerns als Bunge, ADM en Cargill op termijn aan kan. De grote spelers hebben een wereldwijd netwerk en kunnen verliezen op één gewas compenseren met winsten met andere gewassen. GrainCorp is deels eigendom van ADM, al blokkeerde de Australische overheid een complete overname. De operatie kan volgens GrainCorp een nationale graankampioen opleveren.
Jan Cees Bron:Boerderij