Bayer: wintertarwe ontwikkelt zich zeer goed
De uitgangssituatie voor wintertarwe is uitstekend dit jaar.
Dat geeft BayerCropScience aan in de eerste landelijke monitoring van de ziektedruk in wintertarwe deze week. Het gewas loopt zeker 2 weken voor op het – ook al vroege – seizoen 2018.
Mooie zaaiomstandigheden in najaar 2018
Die goede uitgangssituatie komt door de mooie zaaiomstandigheden in het najaar 2018, gevolgd door de milde winter. De tarwe is vroeg ontwikkeld, meldt gewasadviseur Harm Groeneweg van Bayer CropScience. “Veel percelen staan in het stadium oprichting, eerste knoop. Vroeg gezaaide percelen in het Zuiden zelfs al in het tweede knoop stadium of verder”, vat hij de waarnemingen samen.
Mooie, gezonde tarwe op een perceel in Paesens, Friesland. – Foto’s: Bayer CropScience
Lage ziektedruk
De ziektedruk is bovendien laag. In de Bayer-ziektemonitoring 2019 in wintertarwe worden 54 percelen, verspreid over heel Nederland, elke 2 weken gecontroleerd op aanwezige ziekten.
Groeneweg over de eerste monitoring: “Zoals altijd is op vrijwel elk perceel onderin het gewas enige septoria te vinden, maar de druk is laag. De gewassen staan er meestal prachtig gezond op.”
Gele roest en meeldauw
Op oud blad onderin wordt, afhankelijk van het gezaaide ras, wel enige sporulerende gele roest gevonden. “In gevoelige rassen dus wel oppassen”, waarschuwt Groeneweg. “Want zoals we weten, kan gele roest zich snel ontwikkelen.” In het zuidoosten van Nederland wordt op een enkel perceel wat meeldauw gevonden.
Gele roest in het ras Kelvin, op het oudere blad.
3 spuittijdstippen
De vroege gewasontwikkeling betekent ook dat de tarwe eerder aan de eerste ziektebestrijding toe is. Groeneweg: “Dat betekent dat we dit (hopelijk) zeer lange groeiseizoen moeten indelen in 3 spuittijdstippen, zodat de intervallen niet te groot worden. Stel nu een eerste bespuiting niet onnodig uit. Een schoon gewas maakt het veel makkelijker om de wintertarwe gezond en productief te houden.”
Bron Boerderij