Bekoelde stemming op graanmarkt
Wat de invloed van het (koude) weer betreft, het lijkt erop dat de huidige koude periode in het westen van Europa, zoals in Frankrijk en Duitsland, geen grote gevolgen zal hebben voor de wintergranen. Volgens Agritel kan dat wel het geval zijn in de Amerikaanse productiegebieden voor wintertarwe, vanwege de zeer strenge vorst aldaar, die binnenkort weer een vervolg krijgt. Dat is des te ernstiger doordat er weinig tot geen beschermende sneeuw ligt. Het zet investeerders op de termijnmarkt voor een dilemma: kopen of juist verkopen? De tarweprijs is vorige week op de termijnmarkt in Chicago wel iets gezakt voor het contract maart 2021, maar dat is minimaal. Ook in Parijs blijft de termijnprijs van tarwe wat hangen, op een behoorlijk hoog niveau, met van dag tot dag geen extreme wijzigingen. Frankrijk is op de fysieke markt momenteel concurrerend met graan, meldt marktbureau Agritel. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen wat de Franse rol kan worden bij het invullen van een door Algerije uitgeschreven tender voor tarwe, te leveren eind maart en in april. Frankrijk levert ook veel aan China.
De termijnmarkt voor mais raakt wat onder druk als gevolg van verbeterde groeiomstandigheden in Zuid-Amerika. Op termijn komt daardoor veel mais uit Brazilië en ook uit Argentinië, waar verhoging van exportheffingen zijn uitgebleven
Lagere gerstimport Saoedi-Arabië
De gerstmarkt krijgt binnenkort een impuls door de gewijzigde politiek van Saoedi-Arabië. Daar wordt eind maart de import en distributie van voergerst geprivatiseerd. Overheidssubsidie in deze valt dan weg. Dat melden marktdeskundigen van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA. Ze schatten dat de gerstimport van de Saoedi’s zal terugvallen naar een lager niveau, naar schatting iets meer dan vier vijfde. Gerst moet er gaan concurreren met mengvoer en – als onderdeel daarvan – met mais. Het zal niet zonder slag of stoot gaan, omdat eerst de traditioneel ingestelde veehouders overtuigd moeten raken van de voordelen van hoogwaardig mengvoer boven voergerst, zowel qua prijs als voeder-technisch. Op korte termijn zal de Saoedische vraag naar voergerst groot zijn, omdat onder importeurs de strijd om marktaandeel losbarst.
Bron: Boerderij