Belgische graanoogst kent uitstekende opbrengsten door gunstige weeromstandigheden
Bij de wintertarwe wordt de grootste verbetering vastgesteld, met een rendementsstijging van ongeveer 20 procent in Wallonië en 25 procent in Vlaanderen. Yannick Moulin, communicatiemedewerker bij FEGRA, voegt daar wel aan toe dat vorig jaar de tarwe het hardst werd getroffen door de slechte weeromstandigheden. Overstromingen maakten toen België onveilig en legering teisterde verschillende graangewassen. „Maar met een gemiddeld rendement van ongeveer 10 ton per hectare mogen we gerust van een topjaar spreken voor de tarwe. Ook voor wintergerst lag het gemiddeld rendement op ongeveer 9 ton per hectare, 13 procent hoger dan vorig jaar.”
Vochtgehalte
De droge en zonnige weersomstandigheden hadden ook hun weerslag op het vochtgehalte van de gewassen: het vochtgehalte voor wintertarwe bedroeg 12,7 procent (-17,2 procent ten opzichte van 2021) en voor wintergerst 13,6 procent (-5,1 procent ten opzichte van vorig jaar). „Bij granen zoals spelt, triticale en haver zien we dezelfde tendens: hogere rendementen en een lager vochtgehalte dan vorig jaar”, zegt Yannick Moulin. „De peulvruchten in het bijzonder floreerden onder de weersomstandigheden, met een derde meer opbrengst voor erwten 3,5 ton per hectare) en tuinbonen (4,15 ton per hectare).”
Koolzaad, waarvan de teelt sinds 5 jaar sterk afnam omwille van de moeilijke teelt en de onvoorspelbare rendementen, is aan een revival bezig: er werd dit jaar 20 procent meer koolzaad ingezaaid dan vorig jaar. De stijgende interesse is te wijten aan de gunstige prijsvorming. Het gemiddeld rendement lag op 4,55 ton per hectare, ofwel 15 procent meer dan vorig jaar.
Kwaliteit
De droge en zonnige weersomstandigheden hebben hun positief effect op de graankwaliteit niet gemist. De gemiddelde hectolitergewichten lagen in Vlaanderen en Wallonië merkelijk hoger dan deze van vorig jaar. Voor wintertarwe bedroeg het gemiddelde hectolitergewicht 79 kg (ten opzichte van 70,8 kg vorig jaar), voor wintergerst was dat 65,7 kg/hl. Vorig jaar was dat slechts 60,5 kg/hl. Het gemiddeld eiwitgehalte, één van de parameters om tarwe te kwalificeren als baktarwe, was daarentegen matig tot laag: 10,6 ten opzichte van 11,5 in 2021.
In Vlaanderen nam het totale graanareaal met maar liefst 9 procent toe (+ 12.043 ha) ten opzichte van vorig jaar, het hoogste cijfer sinds 2016. Opvallend is vooral het areaal aan zomertarwe en -gerst, dat bijna verdubbeld is in Vlaanderen, en dat van korrelmaïs (+30 procent).
Bron Akkerwijzer