Brussel: graanprijzen blijven laag
De Europese Commissie verwacht dat de graanprijzen het komende seizoen laag blijven. De grote voorraden in de wereld verhinderen een prijsstijging.
Daarvan hebben de telers nu ook al last, schrijft de Europese Commissie in de Short-term Outlook voor 2017-‘18. De graanprijzen op de wereldmarkt liggen dit seizoen 30% tot 35% lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde. De laatste weken zijn de prijzen licht gestegen omdat de Russische roebel meer waard is geworden. Ook zaaien Amerikaanse akkerbouwers steeds meer sojabonen ten koste van mais. “Maar prijsstijgingen van betekenis zijn niet te verwachten”, schrijft de Commissie.
Seizoen 2016-‘17 record aan graan
De wereld oogst dit seizoen 2016-‘17 een record aan graan. De productie in de EU ligt 2,2% lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Voor tarwe is dat 3% en voor mais zelfs 8%. De EU oogstte 2,1% meer gerst dan gemiddeld. De gerstexport halveert echter ten opzichte van vorig seizoen. Toen kocht China veel gerst in de EU. Die vraag is bijna weg gevallen. Ook Saoedi-Arabië koopt minder gerst in de EU. Door de lagere productie verwacht de Commissie dat de graanvoorraad in de EU aan het eind van 2016-‘17 zakt tot onder de 40 miljoen ton. “Dat zijn kleine voorraden, vergelijkbaar met die van 2010 en 2013.”
Kleine eindvoorraad kan prijs verhogen
Door de kleine eindvoorraad verwacht de Commissie dat graan iets duurder kan worden, als het seizoen zijn einde nadert en de nieuwe oogst nog niet is begonnen. De Commissie schat het graanareaal in het nieuwe seizoen 2017-‘18 op 56,9 miljoen hectare. Dat is 1% minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Op basis van gemiddelde hectareopbrengsten kan de EU een oogst verwachten van 313 miljoen ton. Dat is 3% meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde. “Zo’n goede oogst houdt de graanprijzen op het huidige lage niveau.”
Bron Boerderij