CBB verwacht suikerprijs van 400 euro/ton
Er werden hogere prijzen voorspelt voor de suikerbieten van de campagne 2020. Er zouden immers mondiale suikertekorten ontstaan. Echter niemand had gerekend op de corona-pandemie. Die liet de vraag naar suiker drastisch slinken. Op basis van de gewijzigde omstandigheden verwachten analisten nu dat de Europese suikerprijs in de buurt van 400 euro per ton zal uitkomen, in plaats van de 500 euro per ton die voor de uitbraak werd verwacht. Dat stelt de CBB, de Confederatie van Belgische Bieten in haar orgaan ‘de Bietenplanter’. CBB is de producentenorganisatie van circa 8.200 Belgische suikerbietentelers.
Vraag terugval
De corona-uitbraak zorgde voor een terugval in de vraag naar suiker. In het eerste kwartaal van 2020 vertoonden de wereldsuikerprijzen nog een herstel. Echter tussen februari en april daalde de prijs voor witte suiker met 25 procent. Van 380 euro/ton in februari naar 295 euro/ton eind april. Sindsdien hebben de prijzen op de wereldmarkt zich licht hersteld om op 15 juni uit te komen op 350 euro per ton.
Europese markt
De daling van de wereldmarktprijzen zorgde volgens de CBB ook voor lagere prijzen in Europa. Op de Europese markt bedroeg de gemiddelde verkoopprijs van witte suiker in april 2020 379 euro/ton, een lichte stijging tegenover maart toen het om 375 euro/ton ging. In april bedroeg in België de gemiddelde suikerprijs 371 euro/ton. Voor de campagne 2019-2020 verwachten analisten dat de suikerprijzen in de EU uitkomt in de buurt van 400 euro per ton als gevolg van de coronacrisis. Voor de crisis werd verwacht dat de Europese suikerprijzen in de richting van 500 euro per ton zouden stijgen.
Verlies 100 euro/ton
CIBE, de vertegenwoordiger van de Europese suikerbietentelers, schat het Covid-19 verlies voor de komende campagne op 100 euro per ton. Dit zou een totaal waardeverlies voor de EU-suikerbietsector betekenen van ongeveer 1,6 miljard euro. Naast een tegenvallende suikerprijs zullen de suikerbiettelers tijdens de komende campagne ook worden geconfronteerd met een lager dan gemiddelde suikeropbrengst. Zo hebben de droogte en de aantasting door bladluizen en kevers een duidelijk negatieve impact op de bietenteelt. Bovendien is er een gebrek aan effectieve alternatieven voor het verbod op neonicotinoïden.
Belgische uitbetaling
De telers die leveren aan Tiense Suiker, onderdeel van het Duitse Südzucker, ontvingen volgens CBB op basis van een suikergehalte van 17 procent 24,03 euro per ton voor het basiscontract, 23,18 euro voor het bijkomende contract en 13,99 euro buiten contract. De totale gemiddelde omzet komt, los van premies en boetes, neer op 2.243 euro per hectare. De suikerbiettelers die aan Iscal leveren ontvangen op basis van 16 procent suiker 26,29 euro/ton. Met een gemiddeld rendement van 84 ton/ha en 17,51 procent suiker en een pulpvergoeding van 4,3 euro/ton bieten, resulteerde dit voor de “gemiddelde” Iscal-teler in een omzet van 2.870 euro per hectare, exclusief premies en boetes.
Sterk verschillende rendementen
CBB waarschuwt de Tiense Suiker zich in te spannen voor een goede suikerprijs. Anders zullen veel telers in 2021 afhaken. Volgens de CBB zal de campagne 2020 worden gekenmerkt door zeer sterk uiteenlopende rendementen, van dramatisch laag tot zeer hoog, en dit in een markt die zich als gevolg van de coronacrisis minder herstelt dan eerst verwacht.
Bron: Akkerwijzer