Cefetra: voorlopig geringe kans op hogere graanprijzen
Het ligt voor de hand dat de graanprijzen voorlopig nog op het huidige lage niveau zullen bewegen. Dat voorziet marktanalist Harm de Wilde van Cefetra. Cefetra is een grote Europese speler op de markt van mengvoergrondstoffen. De Wilde ziet in de rekensom voor de graanprijzen dominante prijsdrukkende factoren winnen van prijsstimulerende.
In de periode van enkele jaren geleden, toen de graanprijzen duidelijk vele tientjes hoger lagen per ton, kon de productie de groeiende vraag naar biobrandstoffen niet bijbenen. De biobrandstofproductie ligt nu op een stabiel niveau. Andere prijsdrukkende factoren die De Wilde noemt zijn de lage prijs voor ruwe olie, afvlakkende bevolkingsgroei en een enorme voorraad, vooral maïs, in China.
Veel landen kunnen hun hectareopbrengsten nog vergroten of meer graan telen door grond intensiever te gebruiken, zegt De Wilde. Hij stelt ook dat de kostprijs van graan een minder harde bodem kent. De kosten voor gebruik van grond en grondstoffen zijn lager door economische invloeden. Daarbij noemt De Wilde de inflatie een factor die de teelt in veel landen aantrekkelijk houdt. De dollar is relatief sterk en andere munten zijn in waarde gedaald, waardoor de prijs voor graan in Zuid-Amerika of Rusland als goed ervaren wordt door boeren daar.
Factoren die de op termijn de graanprijs kunnen verhogen zijn de beperkte beschikbaarheid van grond en grondstoffen. Watergebrek en klimaatverandering kunnen voor misoogsten of onzekerheden zorgen. Oorlog en geopolitiek hebben sterke invloed op de graanmarkt, al zegt De Wilde dat de invloed daarvan momenteel niet sterk genoeg blijkt te zijn.
Eens of oneens
De Wilde sprak tijdens de themadag over granen in Wageningen, georganiseerd door de Brancheorganisatie Akkerbouw en het Comité van Graanhandelaren. Hij vroeg de zaal of ze het met hem eens waren over de marktsituatie voor de komende tijd. Wat meer aanwezigen waren het eens dan oneens met de stelling dat de prijzen voor tarwe, gerst en andere granen voorlopig in een lager traject blijven.
Enkele aanwezigen plaatsten daarbij vraagtekens. Akkerbouwer Dirk de Heer uit Noord-Holland verwacht dat de invloed van de vele conflicten op de wereld merkbaar zal worden in de graanmarkt. Volgens hem is de omvang van oorlogsgebieden groot. „Het speelt, maar momenteel is het 'onder controle'. Tot nu toe heeft het weinig impact gehad”, antwoord De Wilde. „Die problemen worden groter als er oorlogen zijn in de productiegebieden.”
FAO
Permanente vertegenwoordiger van Nederland in de wereldvoedselorganisatie FAO en oud-landbouwminister Gerda Verburg voorziet op wat langere termijn meer schaarste. Zij denkt dat ergens tussen 2020 en 2025 de productie niet langer groter zal zijn dan de consumptie aan graan. Zij ziet een belangrijke rol voor Nederland om dan bij te dragen aan genoeg voedsel voor een groeiende wereldbevolking. Steekwoorden in haar betoog op de themadag granen zijn kennis en samenwerking. Verburg stelt dat Nederland daar sterk in is en daar wereldwijd om geroemd wordt. „We moeten de ambitie hebben kennis uit te dragen. Het is wel de vraag hoe lang Nederland een snoepwinkel met kennis over landbouw zonder kassa kan blijven”, aldus Verburg.
Bron Akkerwijzer