China vraagt meer Braziliaanse soja
De prijzen van sojabonen zijn afgelopen weken gedaald, voornamelijk in de Verenigde Staten.
Daar staat de prijs lager dan in de buurlanden Brazilië en Argentinië, want als China de heffingen op sojabonen doorvoert is Amerikaanse soja minder aantrekkelijk.
Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten houdt spanning op de sojamarkt. Handelaren vrezen dat minder sojabonen naar China worden geëxporteerd, waardoor de prijzen omlaag gaan. China heeft aangekondigd als reactie op de sancties van de Amerikaanse overheid tegen Chinese staalimporten en –technologiebedrijven dat ook voor sojabonen een importtarief van 25% gaat gelden.
Meer vraag naar Braziliaanse soja
China heeft zo’n 100 miljoen ton sojabonen nodig, waardoor de vraag naar Braziliaanse soja aantrekt. China wil stapelbare voorraden opbouwen, zoals sojabonen, tarwe en gerst, want dat is makkelijker te bewaren. Aan de andere kant zijn de Chinese voorraden zeer groot. China kan daardoor relatief makkelijk besluiten om deze aan te breken. Dat zorgt voor onzekerheid in de markt.
De prijsdaling op de termijnmarkt in Chicago wordt naast handelsonzekerheden ook gevoed door winstnemingen. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) staat op 212 punten (2000 = 100). Ondanks hoge voorraden ligt de prijs 17% boven het niveau van vorig jaar. De prijs klom begin april nog sterk, omdat bekend werd dat het sojabonenareaal in de Verenigde Staten krimpt.
Koolzaadprijs daalt ook
De prijs van koolzaad beweegt ook omlaag. De prijsdaling wordt deels geprikkeld doordat de palmolieprijs zakt. Dat de prijs van ruwe olie stijgt omdat de voorraden in de Verenigde Staten kleiner worden en dat China olie vraagt, heeft geen effect op de koolzaadprijs. Voor koolzaad staat de notering op de termijnmarkt in Parijs op € 340,50 per ton voor het eerstaflopende contract. Dat is het laagste niveau sinds begin december 2014.
Bron Boerderij