Coronavirus maakt einde aan hoop van suikersector
Het jaar 2020 begon veelbelovend voor suikerproducenten en bietentelers in Europa, maar de crisis die de uitbraak van het coronavius veroorzaakt, heeft het vertrouwen in een herstel van de suikermarkt voorlopig om zeep geholpen. De suikerprijs staat op de termijnmarkt in Londen weer op hetzelfde niveau als vier maanden geleden.
Slagveld in Europese suikersector na afschaffing quotering
De suikersector heeft zware jaren achter de rug. Eind september 2017 werd de Europese marktordening voor suiker afgeschaft. Daarmee verdween de suikerquotering en produceerde de EU veel meer suiker dan ze nodig had. Ook buiten Europa werd toen meer suiker geproduceerd, vanwege de goede prijzen in de jaren daar voor. Gevolg hiervan was dat de suikerprijs in het najaar van 2017 begon te zakken. De daling duurde tot in september 2019.
De twee jaar van extreem lage prijzen veroorzaakte een slagveld in de Europese suikersector. Volgens de Europese Commissie heeft vrijwel geen suikerfabriek winst gedraaid. Ook de Nederlandse fabrikant Suiker Unie boekte in 2018 en 2019 verlies. Dat was nog niet eerder voorgekomen in de meer dan 100 jaar dat Suiker Unie bestaat. Veel Europese fabrikanten gaan reorganiseren. Er gaan zo’n acht suikerfabrieken dicht in de EU.
Meer suiker in ethanol, suikerprijs omhoog
Vorig jaar oktober gloorde langzamerhand wat hoop voor de suikersector. De productie in de wereld daalde vanwege de lage prijzen. En doordat de wereldeconomie goed draaide, werd olie duurder. Daardoor werd meer suiker verwerkt tot ethanol. Dat ondersteunde de suikerprijs extra.
In oktober 2019 noteerde het eerst aflopende termijncontract in Londen tussen $ 335 en $ 345 per ton. Eind 2019 was dat al gestegen naar $ 360. In 2020 begon de suikerprijs aan een stevige opmars en bereikte half februari zelfs even $ 450.
Daarna gooide het coronavirus roet in het eten. De suikerprijs daalde deze week
naar het laagste niveau in vier maanden op de termijnmarkt in Londen. De suikerprijs wordt omlaag gesleurd door de olieprijs.
Lage olieprijzen duwen prijs ethanol ook omlaag
Door de coronacrisis zakte de Brent-olieprijs deze week voor het eerst in vier jaar onder $ 30. Dat duwt ook de prijs van ethanol omlaag. Die bereikte woensdag 18 maart op de fysieke markt de laagste stand in zeker vijftien jaar. Op de Amerikaanse termijnmarkt zakte de prijs deze week zelfs onder $ 1 per gallon. Dat is de laagste termijnnotering ooit voor ethanol. Veel ethanol wordt uit suiker gemaakt, zoals in Brazilië. Suikerhandelaren vrezen dat Brazilië minder suiker gaat omzetten in ethanol. Dan gaat Brazilië meer suiker exporteren en dat drukt de suikerprijs omlaag.
Suikerconsumptie daalt vanwege stil gelegde horeca en evenementen
Er is nog een reden voor somberheid op de suikermarkt. De vraag vanuit consumentenproducten valt terug. Marktbureau Czarnikow verwacht, volgens nieuwssite Agrimoney, dit seizoen een daling van de suikerconsumptie van 2 miljoen ton. Dit komt doordat in heel veel landen horecagelegenheden zijn gesloten en evenementen niet doorgaan. Vanuit de consumenten is daardoor minder vraag naar suiker. Dit geeft nog eens extra druk op de suikerprijs, verwachten analisten.
Bron: Boerderij