Cosun: honderden telers kunnen niet voldoen aan leveringsplicht
Om hoeveel telers het exact gaat, wordt pas aan het eind van de campagne duidelijk, zei Pieter Brooijmans van Cosun tijdens een teeltvergadering in Toldijk. Hij verwacht dat het aantal ongeveer op het niveau van vorig jaar zit.
Verplicht ontheffing aanvragen
Bietentelers hebben een leveringsplicht aan Cosun. Wie hier niet aan kan voldoen, moet een ontheffing aanvragen bij het suikerconcern. Op zich weten telers dat, maar met de brief wil Cosun zijn telers daar nog eens extra op wijzen, aldus Brooijmans.
Afgelopen teeltseizoen hadden de akkerbouwers opnieuw te maken met een extreem groeiseizoen, waardoor niet in alle gebieden de groei van de gewassen optimaal was. Wanneer dit de aanleiding is voor onderlevering verwacht Brooijmans dat Cosun hier coulant mee om zal gaan. „Als er voldoende is gezaaid en de teler had de intentie om voldoende bieten te leveren, kijken wij daar anders naar.”
2018: Enkele tientallen boetes
Ook in oogstjaar 2018 waren de omstandigheden extreem, waardoor eveneens enkele honderden telers niet aan de leveringsplicht konden voldoen. Hier zijn uiteindelijk enkele tientallen boetes uit voortgekomen, aldus Brooijmans. Het aanleveren van voldoende bieten is een collectief belang, zegt hij. „We moeten wel voldoende grondstof binnenkrijgen als we een goed rendement willen halen. Dat is in het belang van ons én van de telers.”
De bietencampagne vordert gestaag: circa 90 procent van de bieten is al gerooid, de fabrieken hebben inmiddels 70 procent van de bieten verwerkt. Het suikergehalte daalt licht naar circa 16,3 procent. „Het is heel lang geleden dat we zo’n laag suikergehalte hadden.” De daling is met name een gevolg van het lage aantal zonuren in het najaar, aantastingen van Cercospora en de droogte eerder in het groeiseizoen. „Het was een bijzonder bietenjaar.”
Cosun verwacht aan het eind van de campagne uit te komen op 13,6 ton suiker per hectare.
Bron: Akkerwijzer