Cosun in gesprek met LNV over tijdelijke vrijstelling neonicotinoïden bietenzaad
Het vergelingsvirus houdt dit jaar fors huis in de suikerbieten. Ondanks luizenbestrijding lukt het onvoldoende om het vergelingsvirus weg te houden. Groene bladluizen, die het virus overdragen, kunnen onvoldoende worden beheerst. Tijdens de jaarlijkse Akkerbouwdag op proefboerderij Wijnandsrade was het vergelingsvirus het gesprek van de dag. Sinds het verbod op het gebruik van met neonicotinoïden behandeld bietenzaad rukt de vergelingsziekte. „Soms gaat het heel snel. We zijn geschrokken van het aantal besmettingen met en de omvang van het vergelingsvirus dit jaar in Limburg. Maar ook in andere delen van het land. Het is alsof er nu een tweede golf over de akkers trekt. Aantastingen die we vorig jaar pas medio oktober in bietenpercelen aantroffen zien we nu al begin september”, zegt Sherman Franssen teeltbegeleider voor Zuid-Limburg bij Cosun Beet Company.
Vrijstellingen
In veel EU-lidstaten hebben overheden vrijstellingen afgegeven voor het gebruik van neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Van de 19 lidstaten waar bieten worden geteeld, hebben 12 een vrijstelling verstrekt. In Frankrijk was het gebruik van neonicotinoïden de afgelopen jaren niet toegestaan. Nu in de belangrijkste bietenstreken het vergelingsvirus grootschalig toeslaat heeft de Franse minister van Landbouw aangegeven dat hij een vrijstelling wil afgeven voor het gebruik van neonicotinoïden in de bietenteelt voor de komende drie jaren.
Concurrentienadeel
De Cosun en enkele agrarische standsorganisaties vinden het onverteerbaar dat in Europa geen gelijk speelveld wordt gecreëerd op dit gebied. Daarmee hebben de Nederlandse bietentelers een concurrentienadeel en lopen onnodige verliezen op. „We hopen mee te liften op de vrijstellingen in België en mogelijk nu ook in Frankrijk. Over deze kwestie hebben we als Cosun inmiddels enkele gesprekken met LNV minister Schouten gevoerd. Het is nu zaak om de druk er op te houden. Zeker nu Frankrijk ook overgaat tot een tijdelijke toelating van neonicotinoïden in de bietenteelt. Een mogelijk negatief aspect, politiek gezien, is het feit dat de minister Schouten al op enkele dossiers heeft teruggekrabbeld.” Dit vertelde Rik Gengler, manager agrarische zaken bij Cosun Beet Company, deze week aan de bezoekers van de akkerbouwdag op proefboerderij Wijnandsrade.
Vijf jaar
Bietenzaadleverancier Strube denkt nog vijf jaar nodig te hebben om een ras te presenteren met een resitentie tegen het vergelingsvirus. „Het zou een goede zaak zijn als we voor deze termijn met neonicotinoïden behandeld zaad zouden mogen leveren,” aldus Bart van der Weijden van Strube.
Bron Akkerwijzer