Dalende trend tarwenoteringen op wereldmarkten
De tarwenoteringen op de wereldmarkten tonen na een aanvankelijke stijging weer een dalende trend. De gerstnoteringen op de internationale markten blijven stabiel. Dat meldt de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in het Weekbericht granen.
De strenge vorst in landen als Rusland, Oekraïne, Polen, Roemenië en de Baltische Staten leiden nog niet tot grote problemen. Analisten gaan ervan uit dat er tijdig voldoende sneeuw is gevallen om de gewassen te beschermen tegen uitvriezen. Lage temperaturen in combinatie met hevige sneeuwval zorgen echter wel voor grote logistieke problemen.
Verenigde Staten
De situatie in de grote tarweregio’s in de Verenigde Staten is minder florissant door een tekort aan neerslag gecombineerd met lage temperaturen, maar voor de komende dagen wordt neerslag verwacht, aldus RVO. De enorme tarweoogst in Australië zorgt voor logistieke problemen, onder andere door onvoldoende opslagcapaciteit.
Tarwe-export Oekraïne
De tarwe-export in Oekraïne was in december 2016 7,7 procent lager dan in december 2015. Van de beschikbare hoeveelheid voor export is volgens analisten in het eerste half jaar van dit graanseizoen ruim 70 procent geëxporteerd, tegen 62 procent in dezelfde periode vorig seizoen.
Goede tarweoogst Brazilië
Ondanks een redelijk goede tarweoogst in Brazilië werd in 2016 bijna 6 miljoen ton tarwe ingevoerd, met als voornaamste leverancier Argentinië. Algerije kocht 475.000 ton maaltarwe voor 198,00-202,00 dollar per ton cif, waarvan een aanzienlijk deel in de Europese Unie. Turkije kocht 90.000 ton maaltarwe in de Europese Unie.
Bron Akkerwijzer