De fysieke aardappelmarkt maakt de verwachting niet waar
De fysieke markt maakt de verwachting niet waar. Tot half april werd er op de termijnmarkt nog gehandeld met een premie van ruim 4 euro voor het junicontract. In vier weken tijd is de premie verdampt. De aardappelvoorraden zijn zeer ruim en de tonnen die nog een baas moet vinden drukken op het marktsentiment. Met het oplopen van de buitentemperatuur is het aanbod toegenomen en de afzet vertoont een getemperde vraag. Partijen uit de mechanische koeling met kistenbewaring kunnen het meestal wel uitzinging tot het einde van het seizoen maar het dringend aanbod bepaalt nu de stemming. De termijnprijs is van een agio naar een disagio gegaan. Met een slotprijs van 5,20 euro noteert de termijnmarkt een halve euro onder de EEX Potato Index die woensdag uitkwam op 5,70 (-0,10) euro.
De termijnmarkt voor de bewaaraardappelen met levering april’19 is deze week verhandeld tot € 15,90. De plantomstandigheden in Noordwest-Europa waren verre van ideaal waardoor het planten werd verdaagd met negatieve uitschieters in Engeland, Vlaanderen en het Zuidwesten van Nederland. De afgelopen week was het was het weer "uitstekend" en er is snel vooruitgang geboekt.
Het enthousiasme voor het komende seizoen is deze week wel enigszins getemperd door de areaalprognose 2018/19, door de NEPG, van 585.608 hectare (+0,4% jaar op jaar). De eerste prognose van de totale aanplant in de "big five" is 6,7% hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar. Maar op basis van vijfjaargemiddelde opbrengsten zal dit leiden tot een productievermindering van 4% ten opzichte van vorig jaar, 28,17 mln. ton
De aanplantingen zullen naar verwachting hoger zijn in België, Frankrijk en Duitsland, maar 2,5% lager in Nederland. De trend in Frankrijk en Duitsland is om te switchen van tafelaardappelen naar aardappelen voor verwerking.
© De Vries & Westermann B.V.