De kou en Griekse schuldenlast laten de graanprijzen stijgen
Een vast begin van de week op de graanmarkten. Nadat we vorige week vrijdag sloten op een niveau van 217,25 zochten we vandaag de bovenkant van de markt weer op. Vlak na de opening stegen de tarweprijzen voor het dichtbijzijnde contract naar 222,50€/ton, maar dit zakte gedurende de dag enkele euro's terug. De onzekerheid over de schade die de kou heeft toegebracht in Oekraine, Rusland en Europa, de dalende koers van de euro door de aanhoudende onzekerheid over de Griekse schuldenlast en de steun van veel technische indicatoren zorgden ervoor dat de koersen positief aan de week begonnen.
Rusland gaf vrijdag aan dat tot april van exportheffingen geen sprake zal zijn en dat het exportpotentieel vanuit het land zo'n 27 mln ton zal zijn. Dit is iets hoger dan eerst werd aangegeven. Met de goede verwachtingen voor de komende oogst lijkt het er daarom op dat heffingen op de Russische export van granen dit seizoen wellicht achterwege blijft. Maar met de verkiezingen in aantocht kan het belang van lage voedselprijzen intern zwaarder wegen dan de exportpositie, dus zal de markt de situatie daar op de voet volgen.
Er wordt deze week ook weer volop gekeken naar het USDA rapport wat komende donderdag uit zal gaan komen. Een daling van de productie van tarwe in Oekraine is al ingeprijst, even als een lagere productie van mais en soja in Zuid-Amerika. Maar de grote van de daling die het USDA in haar WASDE-rapport zal zetten en of dit aan de verwachtingen van de markt zal voldoen zal de stemming gaan bepalen donderdag bij het uitgeven van het rapport.
Tot die tijd zal er wat afwachtend gereageerd worden op de granenmarkten en zullen de invloeden van buitenaf (financiele markten, weersomstandigheden) elke dag de marktstemming wat bepalen, maar zullen echt grote schommelingen waarschijnlijk uit blijven. Met de bewegelijkheid van de markten de afgelopen dagen kan donderdag weer een interessante dag gaan worden op de graanbeurzen van Parijs en Chicago.
Rene van Zandwijk