De tarweoogst in Duitsland komt op 24,4 miljoen ton. Dat is ondanks het probematisch verlopen seizoen slechts 0,5% minder dan vorig jaar. De hectareopbrengst bij de wintertarwe is 7,64 ton tegen 7,69 ton in 2016. Dat raamt het Deutsche Raiffeisenverband (
De tarweoogst in Duitsland komt op 24,4 miljoen ton. Dat is ondanks het probematisch verlopen seizoen slechts 0,5% minder dan vorig jaar.
De hectareopbrengst bij de wintertarwe is 7,64 ton tegen 7,69 ton in 2016. Dat raamt het Deutsche Raiffeisenverband (DRV) in zijn oogstprognose van 17 augustus, tevens de laatste van dit seizoen.
Tarweareaal nagenoeg gelijk
Het tarweareaal (ruim 3,1 miljoen hectare) is nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Dat de tarwe het wisselvallige seizoen toch redelijk heeft doorstaan, komt door de geringe ziektedruk, zegt – in dit geval – de Beierse boerenbond, het Bayerische Bauernverband.
De oogst is grotendeels binnen, alleen in het Noorden en Noordoosten moet er nog wat tarwe en koolzaad worden geoogst. Dat valt op zich mee, gezien de frequente onderbrekingen door de regen. De kwaliteit van de nog te dorsen gewassen is door die neerslag twijfelachtig geworden.
Tarweoogst in Duitsland. Het Duitse tarweareaal is metruim 3,1 miljoen hectare nagenoeg gelijk aan dat van vorig jaar. Foto: EPA
Kwaliteiten tarweoogst lopen uiteen
Voor de tarweoogst als geheel lopen de kwaliteiten meer dan anders uiteen, stelt de belangenorganisatie van de coöperatieve graanhandel vast. De eiwitgehaltes zijn door de bank genomen toereikend voor meelkwaliteit, maar het aandeel voertarwe is niettemin hoger dan in de afgelopen jaren.
Alleen voerkwaliteit in Westfalen
In het aan Nederland grenzende Westfalen is volgens de oogstmonitoring van Agrarzeitung praktisch alleen voerkwaliteit binnengehaald wegens zwakke hectolitergewichten en valgetallen als gevolg van een overmaat aan neerslag. In het noorden van Duitsland is de al wel gedorste tarwe van bevredigende kwaliteit, met valgetallen van meer dan 230 seconden. Bovendien kon het gewas droog worden binnengehaald.
Bij veruit de meeste meldingen van individuele telers op de online oogstbarometer van raiffeisen.com blijft de vochtigheid van de in de eerste helft van augustus gemaaide tarwe ruim onder de 16%. De hectolitergewichten variëren sterker met uitschieters naar boven van 90 kilo en meer. Zelden is echter minder dan 75 kilo te zien.
In veel Duitse regio’s stelt het volume koolzaad teleur. Het groeiseizoen verliep moeizaam door wisselvallig weer. Foto: AFP
Minder koolzaad dan vorig jaar verwacht
Bij het koolzaad verwacht het DRV een volume van 4,3 miljoen ton. Dat is duidelijk minder dan de 4,6 miljoen ton van vorig jaar. In veel regio’s stelt het volume teleur. Sowieso verliep het groeiseizoen moeizaam door wisselvallig weer, waarbij vooral ook de neerslag van de afgelopen weken een negatief effect heeft gehad op de opbrengst. Een maand eerder voorzag het DRV nog een volume van 4,8 miljoen ton. Ook de oliegehaltes liggen veelal onder de waardes van vorig jaar. De gemiddelde hectareopbrengst is 3,29 ton, tegen 3,46 ton in 2016.
Ook Nedersaksen teleurstellend
De Landbouwkamer van deelstaat Nedersaksen bestempelt de opbrengsten in haar gebied ook als teleurstellend. Opbrengsten die onder de 2 ton per hectare zijn gezakt, zijn geen uitzondering, aldus deze semi-overheidsinstantie. Het koolzaadareaal is overigens met ruim 1,3 miljoen hectare zo’n 1,2% kleiner dan een jaar eerder.
Bon Boerderij