Devaluatie yuan zet graanprijzen onder druk
De verrassing van vandaag was de devaluatie van de Chinese munt yuan met 1.9 procent ten opzichte van de dollar. De Chinese autoriteiten zetten het instrument van devaluatie in om de tegenvallende export weer op te vijzelen. De enorme Chinese economie die als een spons fungeert voor vele grondstoffen, door de toenemende binnenlandse groei, maken de importerende commodity’s duurder als gevolg van de devaluatie. Als reactie daarop was er over een breed front van grondstoffen, een negatieve reactie in de noteringen.
Het Crop Progress rapport van maandagavond was licht negatief voor de Amerikaanse graanbeurzen. Het rapport maakte duidelijk dat de Amerikaanse wintertarwe voor 97 procent binnen is. De conditie van de zomertarwe is met een rating ‘good to excellent’ van 69 procent goed en de oogst maakte afgelopen week een versnelling, 28 procent is binnen. Ook voor maïs waren de cijfers bevredigend, 70 procent ‘good to excellent’.
De Europese beurzen lagen in lijn met de negatieve internationale noteringen. Bovendien zorgde de verwachte neerslag in Frankrijk en Duitsland voor een extra correctie op de graanprijzen. De ontwikkeling van maïs blijft als gevolg van de droogte en hitte achter bij voorliggen jaren. Neerslag verwachtingen temperen het positieve prijssentiment voor mais en indirect voor tarwe.
Matif tarwe december €185.25 (-€4.75).
JB