Dip aardappelverwerking in coronajaar 2020 valt mee
Dat is een min van 12,2% ten opzichte van het pre-coronajaar 2019. In 2019 werd namelijk nog 3.863.500 kilo aardappelen verwerkt tot aardappelproduct. Een min van 12,2% valt uiteindelijk eigenlijk nog enigszins mee. Vooral tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 was de sfeer paniekerig en viel de verwerking flink terug. Toen werd gezegd dat een miljoen ton aardappelen onverwerkbaar zou zijn. In april en mei 2020 werden bijvoorbeeld maar 192.500 en 215.100 kilo aardappelen verwerkt, tegen 329.800 en 327.000 kilo in april en mei 2019. Vanaf juni trok de verwerking echter weer aan tot bijna aan het oude niveau. Wel bleef maandelijks de verwerking zo’n 20.000 tot 25.000 kilo achter ten opzichte van 2019.
Verwerking bleef redelijk constant
Ondanks dat corona voortduurt en een twee lockdown is afgekondigd, is van een paniekerige sfeer bij de verwerkers geen sprake meer. De verwerking bleef redelijk constant, ondanks het sluiten van de restaurants. In de eerste helft van 2020 kelderde de verwerking met 15,9% ten opzichte van de eerste helft van 2019, maar in de tweede helft van 2020 lag de verwerking maar 8,6% onder dat van 2019.
Productie voorgebakken product terug gevallen
Uit de cijfers van de VAVI blijkt verder dat vooral de productie van voorgebakken product is terug gevallen. In 2020 was dat 1.506.500 kilo, tegen 1.753.400 kilo in 2019, een teruggang van 14%. De productie van andere aardaardappelproducten, zoals bijvoorbeeld salades, viel minder hard terug. Van 322.700 kilo in 2019 naar 295.100 kilo in 2020, een teruggang van 8,6%.
Bron: Boerderij