Dit verandert in 2017 voor akkerbouwers
Met welke veranderingen in wet- en regelgeving krijgen akkerbouwers in 2017 te maken en welke gevolgen heeft dit? En waar moeten ze op letten en waarom? Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen waar veel telers mee te maken krijgen in het nieuwe jaar.
Bietenquotum
Vanaf 2017 verdwijnt de Europese suikermarktordening en dus het bietenquotum. In plaats van de suikerreferentie komt coöperatie Cosun met het eigen Cosun Suikersysteem, waar de ledenleveringsbewijzen (LLB’s) de kern van vormen. Voor 2017 konden telers extra LLB’s bijkopen. Veel telers maakten daar gebruik van en zullen in 2017 ruim 15 procent uitbreiden in bietenareaal.
Drukregistratiesysteem uitgesteld
Op de valreep heeft Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (I&M) besloten de verplichting van een drukregistratiesysteem op veldspuiten niet vanaf 1 januari 2017, maar twee jaar later in te laten gaan.
Aaltjesbestrijder
Vydate 10G is in 2017 weer verkrijgbaar. Daarmee is het middel voor de bestrijding van aaltjes na anderhalf jaar weer beschikbaar voor de akkerbouw.
Mestverwerkingspercentages
De verplichte verwerkingspercentages voor het overschot aan fosfaat in dierlijke mest voor 2017 worden op korte termijn vastgesteld op basis van een advies van de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet. In een Kamerbrief van december 2015 kondigde Van Dam voor 2017 aan: 50 procent voor de regio Oost, 60 procent voor Zuid en 10 procent voor Overig, maar definitief is dit dus nog niet.
Pacht
Staatssecretaris van heeft onlangs Sicko Heldoorn, oud-gedeputeerde landbouw van de provincie Friesland en nu waarnemend burgemeester van Dantumadiel aangesteld als bemiddelaar voor de herziening van het pachtstelsel. Voor de beoogde pachtherziening ligt er een slotakkoord dat onder leiding van initiatiefnemers van het akkoord van Spelderholt tot stand gekomen is. Helaas konden de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BHLB) en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dit akkoord niet onderschrijven. Wordt vervolgd in 2017.
Borgstelling krediet
Per 2017 is de vernieuwde Borgstelling Landbouwkrediet (BL) van kracht. De regeling maakt het voor bedrijven in de agrarische sector en innovatie gemakkelijker om financiering te realiseren. Het Ministerie van Economische Zaken staat garant. De borgstelling is vooral gericht op het stimuleren van duurzame productie. Een goed bedrijfsplan is belangrijk voor bedrijven die een lening willen afsluiten voor een investering. Banken geven eerder een lening als de overheid borg staat. De regeling heeft speciale modules voor verduurzaming en voor bedrijfsovername. De nieuwe BL volgt per 1 januari 2017 de bestaande Garantstelling Landbouw op.
Trekkerkenteken
De kentekenplicht voor trekkers gaat niet door. De Tweede Kamer heeft het voorstel verworpen. Met de verhoging van de maximumsnelheid tot 40 kilometer per uur heeft de Kamer wel ingestemd.
JOLA
Nog tot en met 16 januari 2017 zal er een nieuwe openstelling van de jonge landbouwersregeling zijn om jonge landbouwers te helpen bij het investeren in hun bedrijf. Boeren die jonger zijn dan 41 jaar kunnen een aanvraag indienen in het kader van deze regeling. Eerder dit jaar is de regeling al opengesteld. In de aankomende openstelling in het mogelijk voor meer investeringscategorieën subsidie te krijgen.
Asbest
De provinciale stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ is gesloten. Wel is er nog de landelijke subsidieregeling ‘Verwijderen asbestdaken’ van kracht. De subsidie hiervoor bedraagt 4,50 euro per vierkante meter verwijderd asbestdak met een maximum van 25.000 euro per adres.
Wet natuurbescherming
Vanaf 1 januari 2017 gaat de nieuwe Wet natuurbescherming in. Deze wet vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998 (NBW), de Boswet en de Flora- en faunawet.
De nieuwe wet zou de huidige regelgeving moeten vereenvoudigen en verduidelijken. Provincies zijn bevoegd gezag. In het wetsvoorstel is opgenomen dat de NBW-vergunning moet worden aangevraagd bij de provincie waarin het veebedrijf is gelegen. Niet langer maakt het effect op Natura 2000-gebieden een bepaalde provincie bevoegd tot vergunningverlening, maar het feit in welke provincie het vergunningplichtige project is gelegen.
Een belangrijke wijziging is dat de NBW-vergunning aan de Omgevingsvergunning wordt gekoppeld. Nu is het nog mogelijk om de Omgevingsvergunning en de NBW-vergunning afzonderlijk aan te vragen. In de praktijk wordt er nog veel gebruikgemaakt van de ontkoppeling. Hierdoor wordt er snelheid in de procedure gebracht. Dat is onder de nieuwe wet niet meer mogelijk.
Verkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden volgend jaar plaats op 15 maart. Uiteraard is het ook voor de agrarische sector een spannende verkiezing, want het is van groot belang welke partijen straks de coalitie vormen en welke personen de posten van ministers en staatssecretarissen krijgen toebedeeld.
Tekst: Mascha Scharenborg
Bron Akkerwijzer