DMK en DOC halen fusievoorstel terug
DMK en DOC Kaas hebben op 1 december het een maand daarvoor ingediende fusievoorstel teruggehaald uit Brussel.
Dat blijkt uit een mededeling van de Europese Commissie. Op dezelfde dag heeft directeur Ligthart van DOC Kaas de leden hierover ingelicht.
Aanvullende informatie nodig
Ligthart schrijft dat 'de Commissie aanvullende informatie nodig heeft'. Voorzitter Arjan Schimmel van DOC Kaas licht toe dat werd besloten het dossier terug te trekken, vanwege de vele vragen die de Europese Commissie had. Die kwamen als gevolg van de reeks interviews die de Commissie zoals gebruikelijk heeft met partijen die gevolgen ondervinden van de fusie. "De Commissie wil dat we vooral een veel beter beeld geven van de gevolgen die onze fusie zal hebben voor de kaasmarkt; hoe afzetstromen lopen in de retail en dergelijke. Dat moeten we veel gedetailleerder aangeven."
Hopen op duidelijkheid
Hoe lang het uitstel nu duurt, kan Schimmel niet zeggen. Het lijkt al gauw weer een aantal maanden te kosten. Dat is vervelend voor de melkprijs, omdat de kaasmarkt nu op zo'n laag punt zit. "Maar we moeten er ook nuchter onder blijven", zegt de DOC-voorzitter. "We hebben gezamenlijk voor dit traject gekozen en dit kan de consequentie zijn." Een woordvoerder van DMK spreekt de hoop uit dat de Europese Commissie straks nog in het eerste kwartaal van 2016 een definitief fiat geeft, maar volgens Schimmel moet daar niets definitiefs aan worden ontleend. Het is koffiedik kijken wanneer de Commissie definitief aan knoop doorhakt.
Melkgeld bijbetalen geen optie
Voor DOC Kaas is het geen optie om de leden voor de duur van het uitstel extra melkgeld bij te betalen uit het eigen vermogen. "Het moet in de markt worden verdiend", zegt Schimmel. Ook mag beoogd fusiepartner DMK niet bijspringen. "Dat is in deze fase streng verboden."
Dominante partij
De Brusselse besluitvorming over fusies kost vaak veel tijd, maar eenmaal ingediende dossiers worden zelden teruggehaald. Bronnen rond DOC Kaas en DMK melden dat het overleg in Brussel strandde bij de eerste fase van het fusie-onderzoek. DOC Kaas en DMK voldeden in het nu teruggetrokken voorstel niet aan bepaalde criteria voor marktaandelen. De fusiecombinatie zou in enkele marktsegmenten een te dominante partij worden. Over 'remedies' (afstoten van bepaalde onderdelen) zou nog niet eens zijn gesproken. Dat gebeurt normaliter (indien nodig) pas in een latere fase van de onderhandelingen met de Commissie. Schimmel en anderen bij DOC en DMK melden daar niets over.
Bron Boerderij