Droog weer en valuta beïnvloeden EU-tarweprijs
Droog weer en valutaveranderingen sturen de graanprijzen op de Europese markt. In de Verenigde Staten valt juist teveel regen.
De tarwenoteringen op de internationale markten stonden vorige week ietwat onder druk of stegen licht. Hoge voorraden in de wereld houden druk op de prijzen. Toch zijn de vooruitzichten voor de komende graanoogst voor 2017-’18 niet heel gunstig.
Droogte en kou
Droogte in verschillende delen van Europa baadt de markt zorgen. Stratégie Grains verwacht een kleinere graanoogst in de EU dan eerder gedacht. Dat komt door droogte en kou. De nieuwe oogstprognose van het Franse marktbureau komt op 301,6 miljoen ton. Dat is 3,6 miljoen ton minder dan in de vorige prognose.
Voor tarwe sloot de notering 19 mei gelijk op € 165,75 per ton.
Notering tarwe gedaald
De tarwenotering stabiliseerde eind vorige week op de termijnmarkt in Parijs. Voor tarwe sloot de notering 19 mei gelijk op € 165,75 per ton. Daarmee is de notering alsnog 2,2% gedaald ten opzichte van een week eerder. De graanprijzen worden het meeste gedreven door valutaveranderingen. Een hogere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakt het lastiger om te concurreren op de wereldmarkt. De gestegen wisselkoers vertaalt zich terug in dalende prijzen op de termijnmarkt in Parijs. Daarnaast werd de prijsdaling ondersteund door grote voorraden in de wereld, die sterk van invloed zijn op de tarweprijs. Maar het weer is ook van invloed op de prijsbewegingen.
Helft wintergraan Spanje verloren
Het is niet alleen koud en droog in Rusland en Oekraïne. Ook in grote delen van de EU is dat het geval. Droogte kan veel schade aanrichten. De helft van het wintergraan in Spanje is verloren gegaan door droogte. Spanje kan slechts 13% van de percelen beregenen, waardoor het gros van de percelen afhankelijk is van de regen die normaal valt. Afgelopen winter en voorjaar bleef de neerslag ver achter het gemiddelde met lagere opbrengsten als gevolg.
Maisprijs staat onder druk
In het oosten van het Zwarte Zeegebied nemen ook de zorgen toe door hoge temperaturen. De EU-maisprijs staat onder druk. Terwijl aan de andere kant van de wereld teveel regen valt. De inzaai van mais in Midden-Amerika loopt vertraging op door zware regenval.
Bron: Boerderij