‘Droogte raakt boeren en Cosun’
Door de hoge graanprijs worden minder bieten geteeld. Cosun herkent dit, maar stelt dat het break-evenpunt met graan bij de coöperatie hoger ligt.
Graan wordt duurder door de droogte. Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat Europese suikerproducenten het daardoor in 2019 nog moeilijker krijgen dan nu al het geval is. Door de stijgende graanprijzen en de lage bietenprijzen gaan akkerbouwers meer graan en minder bieten telen. En dat verhoogt de kostprijs voor de bietenverwerkers.
Directievoorzitter Albert Markusse van bietentelerscoöperatie Cosun onderschrijft de stelling van Agritel, maar brengt wel belangrijke nuanceringen aan.
Klopt de redenering van Agritel?
“Ja, maar vooral in landen waar lage bietenprijzen worden betaald. Dan kan ik me voorstellen dat akkerbouwers een afweging maken of ze meer graan en minder bieten moeten gaan telen in 2019. In landen met een lage bietenprijs is de uitwisselbaarheid tussen graan en bieten het grootst. Zo werkt de vrije markt.
‘Onze bietenprijs ligt nog altijd een stuk hoger dan in andere landen’
Ik kan me voorstellen dat ook onze leden bij het zaaien van bieten wat scherper op hun toewijzing gaan zitten. Maar Cosun hanteert een basisprijs van € 32,50 per ton bieten. Dat is nog altijd een bietenprijs die een stuk hoger ligt dan in andere landen. Het break-evenpunt met graan ligt bij ons ook hoger. Boeren houden daar rekening mee.”
Welk effect gaat de graanprijsstijging mondiaal hebben?
“De graanprijzen stijgen momenteel overal, terwijl de suikerprijs op de wereldmarkt zwaar onder druk blijft staan. Een gevolg kan zijn dat het bietenareaal krimpt. Telers van suikerriet zullen uitgegroeide rietplantages wellicht omzetten in een graanakker. Daardoor kan de stijgende graanprijs op termijn bijdragen aan een hogere suikerprijs.
Maar dat 2019 voor suikerproducenten een moeilijker jaar wordt dan 2018 komt niet door de stijgende graanprijzen. Dat komt door de zeer lage suikerprijs op de wereldmarkt.”
Toch kan ik me voorstellen dat een kleinere aanvoer van bieten tot een hogere kostprijs leidt?
“Op zich is dat juist. Je moet de vaste kosten dan spreiden over minder bieten. Maar het gaat er om dat je winst blijft maken op de suiker die je produceert. Dat wordt met deze lage suikerprijs steeds lastiger.
‘Goedkope suiker drukt enorm op de winst van Suiker Unie’
De suikermarkt is een wereldmarkt. Daar is suiker momenteel heel erg goedkoop. Dat drukt ook enorm op de winst van Suiker Unie.”
Welke maatregelen neemt Cosun om de bietenprijs zo veel mogelijk in de benen te houden?
“Cosun heeft de toewijzing voor de bieten van oogst 2019 verlaagd. We gaan dus minder bieten verwerken. Alle bedrijven van Cosun richten zich op de maximalisering van de winst door scherp op de kosten te letten en kritisch te zijn op investeringen. Maar dat alles kan het effect van de lage suikerprijs niet volledig compenseren.”
Gaat Cosun onder deze extreme marktsituatie de strategie wijzigen?
“Nee, dat doen we niet. We geloven in onze strategie. We hebben een sterke marktpositie waar we ons best voor blijven doen. We optimaliseren de bedrijfsvoering zo veel mogelijk, maar we blijven vasthouden aan onze strategie.”
Hoe lang gaat het duren voor de suikermarkt herstelt?
“Dat is moeilijk te voorspellen. Het slechte nieuws komt uit India dat de teelt van suikerriet stimuleert. Bovendien heeft het land een goed groeiseizoen. Daardoor produceert India enorm veel suiker. India importeerde vroeger veel suiker, maar heeft nu een overschot dat moet worden opgeslagen.
‘Brazilië zet veel meer rietsuiker om in ethanol omdat de olieprijs relatief hoog is’
Het positieve nieuws voor de suikermarkt komt uit Brazilië. Door droogte gaat dat land minder suiker produceren. En er wordt nu 60% van de rietsuiker omgezet in ethanol. Dat is veel meer dan gebruikelijk. De reden is de relatief hoge olieprijs die contrasteert met het goedkope suiker. Ook investeert Brazilië vanwege de lage suikerprijs minder in de vervanging van rietplantages. Dat gaat op termijn de suikerproductie drukken.
Daar komt bij dat de mondiale suikerconsumptie ieder jaar met 1,5% groeit. Er is dus steeds meer suiker nodig. Maar ik kan niet voorspellen wanneer de marktomslag gaat komen.”
Het Franse marktbureau Agritel verwacht dat akkerbouwers in 2019 minder bieten gaan zaaien vanwege de hogere graanprijs en de lage bietenprijs
‘De suikermarkt wordt steeds meer gedomineerd door speculanten’
Ik constateer dat op de termijnmarkten in New York en Londen suikercontracten voor 2019 en 2020 nog steeds laag geprijsd zijn. Het herstel kan wel even duren.
“De suikermarkt wordt steeds meer gedomineerd door speculanten die zelf geen suiker verhandelen. Het gevolg is dat prijsdalingen hard gaan. Maar omgekeerd geldt dat bij marktherstel de prijsstijging ook hard kan gaan.”
Heeft Cosun last van de droogte?
“Ja, de droogte heeft gevolgen voor Cosun. Er komen minder bieten, cichorei en aardappelen binnen. Maar het watertekort is vooral voor de boeren heel moeilijk. Die zien hun gewassen verpieteren of moeten alles uit de kast halen om planten in leven te houden. Dat geeft veel zorgen voor de boeren. Daar zijn we ons heel goed van bewust.”
Bron Boerderij