Droogteschade treft zomergranen, wintergerst is ‘prima’
De opbrengsten van Nederlandse wintergerst worden beter naarmate de vroeg begonnen oogst vordert, zien collecteurs. In het Noorden staan granen er beter voor dan in het Zuiden. De droogteschade wordt in het hele land in de zomergranen verwacht.
De zuidwestelijke coöperatie CZAV ontving op 20 juni de eerste gerst van dit seizoen. ‘Extreem vroeg’, stelt Rien Fieman, hoofd afdeling granen. Eind vorige week en ook afgelopen weekeinde volgden meer partijen wintergerst. De oogst is in het CZAV-gebied naar schatting voor 20% gevorderd en loopt daarmee een week tot tien dagen voor op het langjarig gemiddelde. “Gezien de omstandigheden is de kwaliteit goed.”
De oogst begon op de lichtere percelen, waar een topopbrengst door de droogte al niet meer haalbaar was. De tonnen nemen toe nu er op meer vocht vasthoudende gronden wordt gedorst. Dat leidt tot een bandbreedte in opbrengst van een matige 6,5 tot een goede 9,5 ton per hectare, schetst Fieman. “Prima opbrengsten voor deze periode. Voor een rendabele teelt moeten de prijzen wel omhoog. We zien de droogte die heerst in de grote productiegebieden nog niet terug in de noteringen.”
Wisselende opbrengsten wintergerst
Sinds afgelopen weekeinde komt er ook bij Agrifirm Plant nieuwe wintergerstoogst binnen, zegt manager afzet Aart den Bakker. Uit het Zuiden, heel vroeg voor de tijd van het jaar. “De opbrengsten zijn wisselend en door versnelde afrijping is de korrelvulling niet volledig. Dat is in het Noorden minder aan de orde.”
De hectolitergewichten variëren bij voergerst van een lage 50 tot een keurige 65 kilo per 100 kilo product. Winterbrouwgerst ziet er heel goed uit. “Blijkbaar presteren die rassen goed onder de gegeven omstandigheden.”
Verdrogingsverschijnselen in tarwe
Tarwe staat er in het Noorden goed bij, in het Zuiden ziet Den Bakker verdrogingsverschijnselen in de vorm van lichte plekken.
Uitzonderingen daargelaten ziet Fieman hectolitergewichten die ruim boven de handelsnormen van 63 kilo uitkomen. De vochtpercentages variëren van 11 tot 20%. “Sommige telers zien anderen oogsten en denken dan zelf ook te kunnen beginnen. Dat leidt dan tot zo’n teleurstellende 20%. Dat gewas is nog niet rijp. Zelf beoordelen met behulp van monstername is dus het advies.”
Tarwe op kleigronden is goed
De tarwe staat er op de kleigronden goed bij, weet Fieman, die zijn hart wel een beetje vasthoudt voor de opbrengsten van de zomergranen. “Die konden niet voldoende wortelgestel ontwikkelen en hebben behoorlijk te lijden van de droogte.”
In het Noorden staan de wintergranen er doorgaans goed bij, ziet Jelte Pars van George Pars Graanhandel. “Hier en daar een droog hoekje, maar ik ben positief gestemd over de opbrengsten. Van gerst verwacht ik zo’n 8 ton en de tarwes zullen een ton of 9 per hectare leveren. Gemiddeld allemaal.”
Maar 5 ton per hectare voor zomertarwe verwacht
Rond 10 juli komt de eerste wintergerst binnen, begin augustus de wintertarwe.
De droogte heeft wel huisgehouden in de zomertarwes, ziet Pars. “Vooral tarwe staat er belabberd bij. De kleur is slecht en het had niet de kracht om goed uit te stoelen. Ik verwacht maar 5 ton per hectare, waar 8 ton normaal is.”
Bron Boerderij