Eerste graanschip verlaat Oekraïense haven Odessa
Eerste lading graan heeft de Oekraïense haven Odessa verlaten. Dat heeft de Turkse regering bekend gemaakt.
Het bulkschip Razoni vaart over de Zwarte Zee nadat Oekraïne en Rusland onder leiding van Turkije en de Verenigde Naties afgelopen maand een overeenkomst hebben gesloten. Het coördinatiecentrum in Istanbul moet een veilige uitvoer van graan uit Oekraïne garanderen en verwacht dat het schip dinsdag 2 augustus in Turkse wateren zal aankomen, dat meldt het ANP.
Graanschepen liggen vast door oorlog
De Turkse zeestraat Bosporus verbindt de Zwarte Zee met de Zee van Marmara en daar wordt de lading 26.000 ton mais gecontroleerd, om vervolgens verder te varen naar Libanon. De graanschepen liggen al maanden vast in de Oekraïense zeehavens door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. En Russische graan wordt door handelssancties minder makkelijk wereldwijd verkocht.
Rusland is een belangrijke exporteur van tarwe. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) produceerde het land in 2021-’22 ruim 75 miljoen ton tarwe, waarvan 33 miljoen ton geschikt is voor export. Voor komend seizoen schat het USDA de Russische tarweproductie op € 81,5 miljoen ton, waarvan 40 miljoen ton voor export. De Russische marktbureaus Ikar en SovEcon gaan uit van een hogere productie en rekenen met respectievelijk 90,5 miljoen ton en 90,9 miljoen ton tarweoogst. De export kan dan uitkomen op 44 miljoen ton (Ikar) en 42,9 miljoen ton (SovEcon).
Vooralsnog gaat de vraag naar graan voornamelijk uit naar de meest operationele exportgebieden. De huidige graanprijzen liggen dan op een hoger niveau, omdat meer afzet wordt verwacht op de korte termijn.
Maisprijzen gestegen
Verder zijn de maisprijzen afgelopen week gestegen. In de Verenigde Staten is het weer ongunstig voor de mais. En in Europa wordt voor komende week droog en warm weer afgegeven. Daarmee nemen de zorgen toe over de condities van de mais. Op de termijnmarkt in Parijs sloot het eerst aflopende maiscontract (augustus) eind vorige week boven € 350 per ton. Sinds eind mei werd niet meer op datzelfde niveau genoteerd.
Prognose: volatiele graanprijzen.
Bron Boerderij