Egypte wil rechtstreeks graan kopen bij exporteurs
Egypte wil tarwe kopen, maar niet voor de hoofdprijs. Het land heeft de eerder uitgezette tender geannuleerd, omdat te hoge prijzen werden ingediend.
Er waren geen biedingen vanuit het Zwarte Zeegebied en Europa, waar Egypte toch behoefte aan heeft. De maaltarwenoteringen op de termijnmarkt in Parijs reageerden dan ook door licht te stijgen.
Het eerst aflopende contract (september 2023) sloot dinsdag 19 juli op € 377 per ton. Dat is bijna € 2 hoger dan de voorgaande handelsdag.
Spanningsveld op graanmarkt
Egypte is dus nog steeds op zoek naar tarwe en heeft vervolgens een verzoek bij alle aanbieders op de wereldmarkt neergelegd om rechtstreeks te onderhandelen in plaats van via een tender in te schrijven. Daarmee hebben ze de aanbodmogelijkheden verbreed en niet gefocust op de Verenigde Staten. De aangeboden Amerikaanse tarwe was voor Egypte minder aantrekkelijk dan tarwe uit de EU en het Zwarte Zeegebied. Ondanks de verbreding voor leveranciers deed dat weinig met de tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago. Deze bleven redelijk gelijk.
Een spanningsveld op de graanmarkt blijft de onderhandelingen tussen Oekraïne, Rusland, Turkije en VN-vertegenwoordigers. Deze worden weer hervat om een akkoord te bereiken over de exportactiviteiten vanuit de Oekraïense havens. Er liggen tientallen schepen in de Oekraïense havens klaar om graan te verschepen.
In Europa is de gerstoogst voor een belangrijk deel achter de rug. Duitsland heeft volgens de Duitse boerenbond (DBV) de oogst wintergerst op 9 miljoen ton geschat. De hectareopbrengsten liggen bijna op 7,5 ton. Vorig jaar was dat 7,2 ton per hectare. Het vijfjarengemiddelde ligt op 6,9 ton per hectare wintergerst. Ondertussen wordt voortgang geboekt in de tarweoogst, waar in Duitsland droogteschade wordt gemeld. De warme dagen in juli hebben de tarwe aangetast. Zowel de opbrengst als de kwaliteit laat ‘te wensen over’.
Prognose: schommelende prijzen.
Bron: Boerderij