EU en VS delen de titel van agrarische exportgrootmacht
Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten exporteerden vorig jaar 105 miljard euro aan landbouwproducten, zo blijkt uit het Monitoring Agri-trade Policy (MAP)-rapport van de Europese Commissie. Op geruime afstand volgen Brazilië (59 miljard euro), China (31 miljard euro) en Argentinië (30 miljard euro). Sterkhouders voor de Europese export zijn wijn, bereide voedingswaren en whiskey.
Europese landbouwproducten maakten in 2011 andermaal een goede beurt op exportmarkten. De exportwaarde van landbouwproducten steeg met 14,4 miljard euro (+16%). Dat is voor driekwart te danken aan kwantitatieve groei, terwijl ook de gestegen prijzen een stuk bijdragen. Terwijl de agrarische handelsbalans in 2009 nog 2,5 miljard euro in het rood kleurde door de crisis, bedroeg het handelsoverschot vorig jaar zeven miljard euro (+770 miljoen euro ten opzichte van 2010). Op de agrarische handelsbalans van de VS pronkt een overschot van 31,5 miljard euro.
Ondanks de ongunstige wisselkoers exporteerde de EU voor 14,6 miljard euro landbouwproducten naar de VS, een evenaring van het record in 2006. Met een aandeel van 14 procent is de Verenigde Staten nog steeds exportmarkt nummer één voor Europa. Tien procent van de agrarische exportwaarde wordt gerealiseerd in Rusland. China (+50%) en Hong Kong zijn bijzonder sterke groeimarkten en bekleden samen de derde plek.
Afgewerkte producten worden hoe langer hoe belangrijker voor de Europese export. Halffabrikaten (19%) en landbouwgrondstoffen (8%) maken maar een fractie uit van de totale export. Met een exportwaarde van 6,1 miljard euro (+20% tegenover 2010) is wijn het voornaamste exportproduct. Daarna volgen bereide voedingswaren (vier miljard euro, +15%), whiskey (3,9 miljard euro, +28%), geurstoffen (3,7 miljard euro) en tarwe (3,6 miljard euro, -1%).
Bron: VILT.be