EU: Glyfosaat vergunning verlengd, plus strengere eisen
De Europese lidstaten stemmen in met het verlengen van de vergunning voor het gebruik van de chemische onkruidbestrijder glyfosaat, met 18 maanden. Wel volgen strengere regels. Een combinatie met de hulpstof tallowamine is bijvoorbeeld niet langer toegestaan. En er geldt een beperking voor gebruik van glyfosaat in openbare parken, speeltuinen en kort voor de graanoogst.
Op 1 juli 2016 zou de vergunning van het middel glyfosaat vervallen. Tot die datum was het de Europese lidstaten, in verschillende pogingen, niet gelukt om overeenstemming te bereiken wat betreft een vervolgvergunning. Wrijving ontstond na een opmerkelijke uitspraak van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC). Zij benoemden glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. Daarom besloot de Europese Commissie om meer tijd te nemen voor nader onderzoek en de vergunning te verlengen tot eind 2017. Dan moet officieel een goedkeuring plaatvinden op het gebruik van glyfosaat.
De Europese Commissie zegt nu voldoende te vertrouwen op het advies van de voedselveiligheidsautoriteit EFSA die geen bewijzen kon vinden dat kanker en glyfosaat met elkaar in verband staan. Vandaar dat de onkruidbestrijder voorlopig in de verkoop blijft. In de 18 maanden die nu volgen, moet het Europees Agentschap voor Chemische stoffen (ECHA) de mogelijke gezondheidseffecten van de stof nader onderzoeken.
Beperking
In de overbruggingsperiode gelden echter strengere regels. Zo willen bewindsvoerders het gebruik van het verdelgende middel in openbare parken en speeltuinen aan banden te leggen. En volgt het advies om zo weinig mogelijk gebruik te maken van de onkruidbestrijder vlak voor de graanoogst. Zo moet het contact van het middel met de burger tot een minimum worden beperkt.
Daarnaast werkt de Europese Commissie aan een lijst met hulpstoffen die zij niet meer toelaten in gewasbeschermingsmiddelen. Een van de voortellen is om een combinatie van glyfosaat en tallowamine te verbieden. Waarschijnlijk toont de overheidsinstantie de lijst met verboden stoffen in november of december 2016.
Tekst: Monica van der Hall
Bron Boerderij