EU-graanuitvoer loopt op rolletjes
De uitvoer van Europese zachte tarwe ligt dit seizoen (1 juli tot en met 20 november) op 13,6 miljoen ton.
Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie. Daarmee is ruim 4% meer zachte tarwe uitgevoerd dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De belangrijkste afnemer van zachte tarwe is dit seizoen Algerije met bijna 2 miljoen ton tot dusver. Marokko heeft 1,8 miljoen ton afgenomen, Egypte 1,5 miljoen ton en Nigeria heeft ruim 1 miljoen ton zachte tarwe ontvangen. De vraag naar Europese tarwe blijft goed.
Vraag naar mais
Zo is ook de vraag naar mais goed. De wereldwijde maisbalans is niet heel ruim. In Europa viel de maisoogst tegen door de langdurige droogte afgelopen zomer. Europa is daardoor afhankelijker van de invoer. De EU-maisimport is dit seizoen meer dan verdubbeld met bijna 16 miljoen ton in de periode 1 juli tot en met 20 november. In dezelfde periode vorig jaar werd 7,3 miljoen ton mais ingevoerd. De meeste importmais voor de EU komt uit Brazilië (6 miljoen ton), gevolgd door Oekraïne (4,9 miljoen ton). Andere landen waar Europa mais vandaan haalt zijn Servië, Canada en Argentinië.
Gerst
Een krapper aanbod zorgt voor een hoger prijsniveau. Met als gevolg dat door de hoge tarweprijs gerst een interessanter product is om bij te mengen voor voerleveranciers. De uitvoer van EU-gerst ligt mede daardoor ruim 40% achter op vorig seizoen. In het lopende verkoopseizoen tot en met 20 november is 2,7 miljoen ton gerst uitgevoerd. Dat was een jaar geleden in dezelfde periode nog 4,6 miljoen ton gerst. Daarnaast is de internationale vraag naar gerst minder, mede omdat China meer zelfvoorzienend probeert te zijn en minder importeert.
Bron: Food Agribusiness