EU-tarweprijs licht gedaald in 2016
De Parijse tarwenotering is het afgelopen jaar minder hard gedaald dan voorgaande jaren. De prijs voor tarwe in de VS daalde harder, door hogere voorraden en een sterkere dollar.
Hogere voorraden wereldwijd houden de graanprijzen op een laag niveau. Op de termijnmarkt in Parijs zakte de tarwenotering afgelopen jaar iets. Het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (maart) sloot 30 december 2016 op de termijnmarkt in Parijs op €168 per ton. Dat is 3,2% lager dan de €173,50 waar het maartcontract 2015 mee eindigde. In 2015 daalde de tarweprijs nog met ruim 13% op de termijnmarkt in Parijs, vergeleken met een jaar eerder.
Europees graan goedkoper
In de Verenigde Staten daalde de tarwenotering harder dan de Parijse notering. Dat kwam deels door goede opbrengsten en een sterke wisselkoers van de Amerikaanse dollar. Het Brexit-referendum zorgde in de zomer voor een koersdaling van het Britse pond en de euro. De waardedaling van de euro ten opzichte van de dollar maakt Europees graan goedkoper op de wereldmarkt en dat ondersteunde de Europese tarweprijs.
Daarbij werd de dollar later in het jaar steeds sterker, mede als gevolg van de hogere olieprijzen. De olieprijzen trokken begin november aan nadat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen.
In 2017 aandacht voor Zuid-Amerika
De zwakkere euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar maakte Europese tarwe concurrerend op de wereldmarkt. De West-Europese beschikbaarheid van maaltarwe was minder, maar werd gecompenseerd door het aanbod uit onder meer Rusland, de VS en Canada. De laatste weken van 2016 was de graanmarkt rustig. In het nieuwe jaar gaat de aandacht naar Zuid-Amerika. Droog weer in het noordoosten van Brazilië baart zorgen, omdat wordt gevreesd voor onvoldoende neerslag. Naast de tarwenotering blijft ook de maisprijs hierdoor in de benen. Rusland publiceerde vorige week een record tarwe-opbrengst voor oogst 2016 met 73,3 miljoen ton. Een jaar eerder werd in Rusland 61,8 miljoen ton tarwe geoogst.
Bron Boerderij