Europese Commissie houdt vast aan 5 procent bijmengplicht
Brussel – De bijstelling van de bijmengplicht door de Europese Commissie kan leiden tot een nieuwe voedselcrisis. Dat zegt voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep akkerbouw.
De Commissie maakte woensdag bekend het volume biobrandstoffen uit voedselgewassen dat in 2020 mag worden bijgemengd te willen beperken tot 5 procent. Eerder genoemde regels om gevolgen van indirecte verandering van landgebruik vanwege biobrandstoffenproductie te beperken worden niet in beleid omgezet.
Haanstra stelt dat de lobby tegen biobrandstoffen het gezicht draagt van ontwikkelingsorganisaties, maar in werkelijkheid vooral gevoerd is door multinationals die goedkope grondstoffen willen. "Wanneer prijzen omlaag gaan, leidt dat in potentie tot een nieuwe graancrisis. De investeringen in de teelt nemen af en het areaal zal minder snel uitbreiden." De European Biodiesel Board stelt dat verduurzaming in de EU met de voorstellen een harde klap te verwerken krijgt, en dat 450.000 banen en miljardeninvesteringen op het spel staan.
Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks vindt dat de maatregelen juist niet ver genoeg gaan. "Wanneer bossen worden omgehakt vanwege de grotere vraag naar biobrandstoffen zijn volgens de wetenschap de gevolgen voor het klimaat slechter dan bij gebruik gewone benzine en diesel. De Europese consumenten hebben geen zekerheid of de biobrandstoffen in hun auto's goed zijn voor de planeet."
De Europese Commissie eist in de nieuwe voorstellen voor bijmenging dat bedrijven rapporteren over indirecte vervuiling, maar bedrijven hoeven niet te voldoen aan specifieke criteria. Daarmee geeft de Commissie toe aan critici die stellen dat het effect nauwelijks te meten is. Het gevolg is dat bijvoorbeeld producenten van biodiesel vervaardigd uit koolzaad, palmolie of sojaolie, ook in de toekomst beloond kunnen worden voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Milieuorganisaties stellen dat van productief land, dat eerder werd gebruikt voor voedselproductie, door de bijmengplicht in de EU en VS steeds meer wordt gebruikt voor de productie van energiegewassen. Het is voor veel boeren in ontwikkelingslanden lucratief om energiegewassen te telen voor het buitenland, terwijl het bij de export van voedsel lastig is vanwege hoge Westerse eisen voor kwaliteit en veiligheid. Het gevolg is dat elders in ontwikkelingslanden weer oerwoud en graslanden, die veel CO2 vasthouden, verdwijnen en worden ingezet om voedsel te verbouwen, aldus Greenpeace.
Bron: Boerderij