Europese graanmarkt blijft zwak
De sterke euro is ongunstig voor export vanuit Europa, waardoor deze achterloopt op vorig seizoen. Daarbij drukt de verwachte recordtarweopbrengst in Rusland op de graanmarkt.
De prijzen op de termijnmarkt in Parijs voor tarwe blijven op een laag niveau staan. Op de termijnmarkt in Parijs stond de tarwenotering afgelopen vrijdag 0,6% lager dan een week eerder, op € 159,50 per ton. De tarweprijzen wereldwijd bleven vorige week stabiel tot licht stijgend.
Sterke euro ongunstig voor export
Een belangrijke reden voor het lage prijsniveau in Europa is de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, van € 1,201. De koers stond januari 2015 voor het laatst op dit niveau. De sterkere euro is ongunstig voor Europese export. Franse graanexport was vorige week voornamelijk gericht op Algerije. Andere bestemmingen zoals Egypte zijn niet in beeld, in verband met kwaliteitsregels.
Een andere belangrijke oorzaak van het lage prijsniveau is de grote wereldwijde voorraad die extra onder druk staat door recordopbrengst in Rusland. Hierdoor blijven de tarweprijzen in Europa onder druk staan. De binnenlandse prijzen in Rusland staan door de grote oogstopbrengsten ook flink onder druk. Om de export te stimuleren, wil Rusland het transport van graan gratis maken. Dat zorgt voor druk op de exportmarkt. De export in de Verenigde Staten verloopt redelijk, ondanks logistieke problemen als gevolg van orkaan Harvey.
Tarweproductie stijgt wereldwijd
Vooruitzichten op vraag en aanbod in de wereld blijven ruim voldoende voor alle graangewassen. De tarweproductie voor oogst 2017 stijgt wereldwijd met bijna 9 miljoen ton naar 749 miljoen ton wereldwijd, voornamelijk door de Russische recordopbrengst. Dat geeft de wereldvoedselorganisatie FAO aan in de laatste Amis-prognose. De Amerikaanse markt kijkt ondertussen uit naar het volgende maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA), die 12 september verschijnt. Hierdoor zit er weinig beweging in de noteringen op de termijnmarkt in Chicago.
China blijft mais verkopen uit de staatsreserves, waardoor de internationale vraag minder is. Dat drukt de prijs. Maisopbrengsten vallen wat tegen in de VS, Argentinië en Rusland. Hierdoor kende de maisprijs vorige week een lichte opleving op de wereldmarkt, toch blijft de maisprijs nog zwak.
Bron Boerderij