Exportverbod India laat tarweprijzen stijgen
India heeft plotseling en onverwacht een exportverbod ingesteld voor tarwe. Dat nieuws deed de tarweprijzen maandag 16 mei flink stijgen.
De termijnmarktnotering van tarwe geleverd in september steeg in Parijs met bijna € 20 naar rond de € 435 per ton.
Nog niet zo lang geleden verhoogde India zijn exportverwachtingen met 10 miljoen ton. Het land zag mooie kansen nu de export vanuit Oekraïne nagenoeg onmogelijk werd door de Russische inval. De Russen hebben de Zwarte Zee geblokkeerd en zodoende kan het graan dat normaal gesproken via de Zwarte Zee wordt verscheept Oekraïne niet uit. Met man en macht probeert Oekraïne nu graan via het spoor te exporteren richting het Westen, maar via deze weg is het veel lastiger om te exporteren. De uitvoer blijft zodoende beperkt.
Hittegolf verkleint tarwe-oogst India
India heeft nu een stop op de export ingesteld om de binnenlandse prijsstijgingen te beperken. Een hittegolf lijkt een streep te trekken door de tot voor kort hoge verwachtingen van de komende oogst. Bestaande afspraken over de uitlevering van tarwe worden wel nagekomen. Zo heeft Egypte nog net op tijd een hoeveelheid van 500.000 ton tarwe uit India vastgelegd. Om de behoefte van Egypte verder in te dekken wordt daarnaast nu ook gekeken naar tarwe uit Australië, Frankrijk en Kazachstan.
In een eerste prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA wat betreft de tarwe-oogst in het seizoen 2022-2023 wordt uitgegaan van krimpende voorraden. USDA denkt dat vooral in India de voorraden zullen afnemen. Het ministerie baseerde zich daarbij op de uitlatingen van India dat het actiever wilde worden op de exportmarkt. Wellicht heeft dit er aan bijgedragen dat India met een snelle exportstop wil voorkomen dat het land zelf met een graantekort komt te zitten.
India kleine partij op wereldmarkt tarwe
USDA gaat uit van een export van 8,5 miljoen ton tarwe uit India in het seizoen 2022-2023. Deze hoeveelheid is net iets groter dan de export in het huidige seizoen. Voor Indiase begrippen zijn dit grote hoeveelheden, omdat in de afgelopen jaren nauwelijks tot geen tarwe werd uitgevoerd. In het seizoen 2020-2021 werd 2,5 miljoen ton tarwe geëxporteerd.
Daarmee is India een kleine partij op de wereldmarkt, zeker gezien de productie die wordt geraamd op 108,5 miljoen ton in het nieuwe seizoen. Ter vergelijking: ’s werelds grootste exporteur, Rusland, produceert volgens de USDA-prognose 80 miljoen ton en zal daarvan naar verwachting 39 miljoen ton exporteren. De Europese Unie oogst volgens de Amerikaanse raming 136,5 miljoen ton tarwe in 2022 en zal daarvan zo’n 36 miljoen ton kunnen exporteren.
Bron: Boerderij