Extra prijsschommeling tarwe door onrust
De graanmarkt was vorige week wat rumoerig met sterke prijsschommelingen als gevolg. Lagere opbrengstverwachtingen houden spanning op de prijzen.
De tarwenoteringen zijn afgelopen week weer flink gestegen op de internationale markten. De graanmarkt was vorige week onrustig. De tarwenoteringen schoten donderdag 2 augustus op de termijnmarkt in Parijs omhoog na geruchten dat Oekraïne de export van tarwe wilde beperken. Het landbouwministerie ontkende de geruchten onmiddellijk, waardoor de tarweprijs meteen weer naar beneden bewoog. De tarwenotering voor het december-contract op de termijnmarkt in Parijs stond vrijdag 3 augustus met € 211,75 per ton 6% hoger dan een week eerder.
Stijgende tarweprijzen
Een marktanalist van Commerzbank heeft de prognose voor tarweprijzen in Parijs verhoogd en ziet een opwaartse tendens op korte termijn. Voor prijsstijging op de middellange termijn is de bank sceptisch, omdat het meeste negatieve nieuws uit Europa al moet zijn meegenomen in de prijs. De graanmarkt blijft gespannen, omdat de productie van granen in Europa lager uitvalt door een behoorlijk gebrek aan neerslag.
Ook in Australië is het zeer droog. Voornamelijk in het Zuidoosten, waar de oogstwerkzaamheden over 3 maanden starten. Op het noordelijk halfrond is de eerste zomertarwe in Canada geoogst. Ook daar vallen opbrengsten tegen door droogte.
Vanuit de de Verenigde Staten zijn positieve geluiden over tarweopbrengsten te horen. Het International Grains Council (IGC) verwacht voor de Verenigde Staten 4 miljoen ton meer tarwe dan in de voorgaande prognose werd aangenomen. Voor Rusland (-19 miljoen ton), EU (-11 miljoen ton) en China (-7 miljoen ton) wordt minder tarwe verwacht. De wereldproductie voor seizoen 2018-’19 daalt in de juli-prognose met 16 miljoen ton naar 721 miljoen ton.
Maisprijzen stijgen minder hard dan tarwenoteringen
De mais in Frankrijk heeft duidelijk te lijden onder de droge omstandigheden. Mais zit in een belangrijke groeifase. Het Franse Agrimer gaf aan dat vorige week de Franse mais voor 66% goed tot uitstekend werd beoordeeld. Een week eerder was dat nog 71% en een jaar geleden stond 79% van de mais er goed tot uitstekend bij.
Ook de maisprijzen zijn vorige week gestegen, maar minder hard dan de tarwenoteringen. Op de termijnmarkt in Chicago stond afgelopen vrijdag de maisnotering voor het september-contract 2,1% hoger dan een week eerder.
Bron Boerderij