FAO mikt op evenwicht consumptie en productie tarwe
De wereldvoedselorganisatie FAO denkt dat productie en consumptie van tarwe in het nieuwe seizoen aardig in evenwicht zijn. Een maand geleden dacht men dat de productie nog iets groter zou zijn dan het verbruik in humane voeding en veevoer.
De FAO mikt in het seizoen 2022-2023 op een productie van 770,3 miljoen ton tarwe. Dat is een fractie lager dan de verwachting die in juni werd gepubliceerd. Het verbruik stijgt volgens de nieuwe raming naar 770,6 miljoen ton.
De eindvoorraad komt daarmee volgens de wereldvoedselorganisatie op een niveau dat net onder de 300 miljoen ton ligt. Daarmee blijven de voorraden uiteindelijk vrijwel op hetzelfde niveau als het seizoen dat net is afgesloten.
Uitgaande van de nieuwe raming voor het nieuwe seizoen, wordt rekening gehouden met een productie die 1% lager uitvalt dan de 778,3 miljoen ton die vorig seizoen van het land is gehaald.
Opbrengstverwachtingen iets lager
Met name voor de tarwe in de Europese Unie zijn de opbrengstvooruitzichten iets verlaagd als gevolg van aanhoudende droogte. Dat geldt ook voor de tarwe in Argentinië en Irak.
De omstandigheden voor de tarwe in Canada en Australië worden gunstiger ingeschat dat een maand geleden. In Rusland wordt vanwege groeizaam weer een grote tarweoogst verwacht.
Minder tarwe nodig in China en EU
Het wereldwijde tarweverbruik is weliswaar iets verhoogd ten opzichte van de raming van een maand geleden, maar blijft daarmee nog iets onder het niveau van vorig jaar. Met name in China en de EU is minder tarwe nodig. China stopt wat meer andere granen in het voer in plaats van tarwe. In de EU wordt over de hele linie een iets kleinere vraag naar veevoer voorzien.
De totale wereldwijde graanproductie wordt door de FAO geraamd op 2.791,5 miljoen ton. Dat is 7 miljoen ton meer dan de raming in juni, maar ruim 18 miljoen ton minder dan in het net afgesloten seizoen.
Bron: Food Agribusiness