FAO: record eindvoorraad tarwe in 2017-2018
Vooruitzichten op vraag en aanbod in de wereld blijven ruim voldoende voor alle graangewassen. De meest recente productieprognoses geven grotere wereldwijde opbrengsten aan.
Dat geeft de wereldvoedselorganisatie FAO aan in de laatste Amis-prognose (Agricultural Market Information System). Met name voor tarwe is de verwachting dat de totale voorraad in seizoen 2017-2018 hoger is dan het voorgaande seizoen. De tarweproductie voor oogst 2017 stijgt met bijna 9 miljoen ton naar 749 miljoen ton wereldwijd. Hogere opbrengstverwachtingen in Rusland zijn hier voornamelijk debet aan.
De vraag naar tarwe komt in de buurt van een record, maar stijgt minder hard dan de productie, waardoor de eindvoorraad van tarwe in de wereld uitkomt op een record van 262 miljoen ton voor seizoen 2017-2018.
Tarweoogst in EU hoger ingeschat
Diverse oogstprognoses worden voortdurend naar boven bijgesteld, omdat het groeiseizoen met name in Rusland en andere landen rondom het Zwarte Zeegebied zeer gunstig verloopt voor tarwe. Ook de tarweoogst in de EU wordt hoger ingeschat. De Europese Commissie verwacht een iets grotere opbrengst.
De wereldwijde maisproductie bereikt in seizoen 2017-2018 een nieuw record met bijna 1.063 miljoen ton. De stijging komt voornamelijk door grotere verwachte maisopbrengsten in Latijns-Amerika en Rusland. Het International Grains Council (ICG) stelt juist dat de maisoogst in de wereld lager uitkomt dan eerder werd verwacht, waardoor de maisvoorraad krimpt naar de laagste hoeveelheid in vijf jaar.
FAO: wereldwijde eindvoorraad mais niet naar record
Volgens de FAO groeit de vraag naar mais sterk, voornamelijk door veevoer. Hierdoor neemt ook de handel komend seizoen toe. Dat zorgt ervoor dat de wereldwijde eindvoorraad van mais niet op een record eindigt.
Het aanbod van sojabonen blijft ook ruim op de wereldmarkt. Sojabonen blijven ruim voorradig. In de laatste FAO-prognose wordt de productie sojabonen voor 2017-2018 met 5,2 miljoen ton naar boven bijgesteld naar 347,6 miljoen ton. Daarmee komt de wereldopbrengst in de buurt van een record (2016-2017: 349 miljoen ton).
Bron Boerderij