FAO rekent op grotere voorraad tarwe
De wereldvoedselorganisatie FAO denkt dat de tarwevoorraden in de wereld toenemen tot net boven de 300 miljoen ton. Dat blijkt uit de nieuwe prognose die de organisatie heeft gepubliceerd.
In vergelijking met vorige maand heeft de FAO de productieverwachting van tarwe met 2,7 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Dat is gedaan omdat langdurige droogte in Argentinië de opbrengsten daar drukken. Dat effect is groter dan de meevallers in het Verenigd Koninkrijk en Kazachstan.
Nieuw productierecord
Ondanks de verlaging van de wereldwijde opbrengstverwachting ziet het er nog steeds naar uit dat de tarweoogst dit seizoen een nieuw productierecord oplevert. Het verschil met vorig seizoen is inmiddels wel heel klein geworden.
Dat geldt ook voor de tarweconsumptie. Die neemt volgens de huidige verwachting ook nog iets toe ten opzichte van het seizoen 2021-22. De afzet van tarwe bestemd voor humane voeding neemt namelijk sterker toe dan de daling in de verkoop aan voerfabrikanten.
300 miljoen ton tarwe over
Volgens de berekeningen van de FAO nemen de tarwevoorraden aan het eind van dit seizoen met ruim 7 miljoen ton toe ten opzichte van eind juni dit jaar. Daarmee blijft er voor het eerst meer dan 300 miljoen ton tarwe over. Ten opzichte van het beginniveau wordt een toename verwacht van 2,4%. Vooral in China en Rusland worden grotere voorraden verwacht. In India, de Europese Unie, Oekraïne en de Verenigde Staten voorziet de FAO kleinere voorraden.
Grote oogsten in Australië en Rusland zullen de export uit die landen laten stijgen. Daar staat tegenover dat Argentinië minder tarwe heeft te exporteren vanwege lagere opbrengsten. De Europese Unie heeft volgens de FAO last van een sterkere concurrentie en zal daarom minder tarwe exporteren dan aanvankelijk gedacht.
Bron: Boerderij