Franse aardappeltelers luiden noodklok
De droogte en hitte van vorig groeiseizoen zorgden voor de slechtste rendementen in bijna 30 jaar voor de Franse aardappeltelers. Ze twijfelen of ze dit jaar aardappelen gaan poten. Het koor van Franse agrarische ondernemers die …
het water tot de lippen staat, wordt met de dag omvangrijker. Na eerdere noodkreten van bietentelers, vleesveehouders en uit de groente- en fruithoek luiden nu ook de aardappeltelers de noodklok. .We hebben in bijna dertig jaar niet zulke slechte oogsten gehad en de explosie van de productiekosten, vooral energie, heeft de telers financieel uitgekleed. Velen twijfelen ten zeerste of ze dit jaar weer aardappelen zullen poten. Dat brengt de hele sector, en vooral de verwerkende industrie, in gevaar., zegt voorzitter Geoffroy d.Évry van de Union Natiodes Producteurs de Pommes de Terre, UNPT. In het afgelopen seizoen haalden de Franse telers van consumptieaardappelen maar net een gemiddelde opbrengst van 39 ton per hectare, bijna 12% minder dan de in 2021. In totaal kwam de productie ondanks een vrijwel stabiel areaal daarmee uit op 6,02 miljoen ton, 620.000 ton ofwel ruim 9% lager op jaarbasis en ook 6,9% onder het vijfjaarlijkse gemiddelde. Van die productie gaat 1,2 miljoen ton naar de binnenlandse versmarkt, is 3,2 miljoen ton bestemd voor de export en wordt 1,3 miljoen ton in eigen land verwerkt, geeft de UNPT aan. Bij zetmeelaardappelen waren de resultaten nog dramatischer, benadrukt d.Évry: daar viel de productie terug van bijna 1,08 miljoen ton in 2021 naar 820.000 ton vorig seizoen, een daling met bijna 24% en ook 18% minder dan het vijfjaarlijks gemiddelde. .Dit was het slechtste rendement in 27 jaar. Het jaar leek er aanvankelijk erg goed uit te zien, maar de hittegolven van de zomer hebben ernstige negatieve gevolgen gehad. De primeurs en de vroege aardappelen bleven nog redelijk gespaard omdat die vaak op tijd gerooid waren. Ook heeft de irrigatie het mogelijk gemaakt om de klimaatstress voor een deel op te vangen. Maar de hitte heeft uiteindelijk de opbrengsten per hectare zwaar gedrukt,. aldus d.Évry. Hij benadrukt dat vooral de verwerkende industrie in de problemen dreigt te komen: .De vraag blijft groot, vooral voor bewerkte aardappelproducten. De bedrijven zoeken zo.n 2 miljoen hectare extra. Als ze willen dat die extra hectares er komen, dan zullen ze volgens de bond telers meer moeten betalen.
Toegang tot water
Maar het gaat niet alleen om geld, aldus de telersbond. Zelfs als de prijzen in de contracten op een beter niveau komen, dan is die ene parameter niet voldoende om de productie op peil te houden. We zullen ook beter toegang moeten krijgen tot water. De financiële situatie van de telers dient ook beter ondersteund te worden om de hele productiecyclus nieuw leven in te blazen: aankoop van pootgoed, toegang tot de benodigde productiebronnen en de oogst. Daartoe moet de sector strak georganiseerd blijven met één centrale organisatie, contracten en producentenorganisaties. In Frankrijk hebben we afgelopen seizoen te maken gehad met overmacht waardoor de boeren niet konden leveren, die situatie verschilt met wat er buiten onze grenzen gebeurt.
Bron: Food + Agribusiness