Genetische ontgifting van aardappelen
Wetenschappers van de universiteit van Wageningen, een onderzoekscentrum in Israël en een laboratorium in India werken samen aan een onderzoek naar natuurlijke gifstoffen in aardappelen, die steroïdale glycoalkaloïden (SGA's) heten. De studie onthult een groep genen, die verantwoordelijk is voor de productie van de gifstoffen en een 'opper-gen' dat hen bestuurt.
Volgens het onderzoek, dat afgelopen week in Science werd gepubliceerd, zijn de meeste bittere smaken en verbindingen zonder voedingswaarden inmiddels door menselijke kruising en selectie uitgeroeid, maar de SGA's hielden stand. Hoewel in kleine mate worden de gifstoffen nog steeds gevonden in aardappelen en andere leden van de Solanaceae familie, zoals rode en groene tomaten en aubergines. Tegenwoordig leiden de meeste gevallen van vergiftiging door SGA tot buikklachten en hoofdpijn, maar er hebben zich dodelijke gevallen voorgedaan.
De wetenschappers isoleerden 10 genen die verantwoordelijk zijn voor de productie van SGA's in Solanacaeae planten. Hiervoor vergeleken zij het genetisch profiel van een tomaat en een aardappel en zochten ze naar genen die overeenkwamen. Alle zogenaamde "GAME" genen, afkorting voor GlycoAlkaloïde Metabolisme, dragen bij aan de synthese van de SGA's, maar er was er één die boven de rest uitstak: GAME4. Het verwijderen van dit gen uit aardappelen en tomaten resulteerde in een 74-voudige daling van de SGA-niveaus. Wetenschappers veronderstellen een hiërarchische structuur van de GAME genen, waarin GAME4 beslissend is voor een essentiële stap in het productieproces.
Het is nog de vraag of het verwijderen van GAME4 door middel van genetische modificatie of klassieke kruisingsmethoden de planten schaadt. SGA's maken groenten minder geliefd onder de meeste planteneters. Gewassen die het GAME4 gen missen, lopen dan ook meer gevaar om ten prooi te vallen aan plunderende vossen.
Bron: medicdaily.com