Goede vraag frietfabrieken en late start
“Goede vraag frietfabrieken en late start nieuw seizoen geven stemming op de aardappelmarkt”
Tholen – Met de frietindustrie als kartrekker is de aardappelmarkt momenteel volop in beweging. “Na een lange periode van stabilisatie rond een prijsniveau van 30 cent, heeft zich vorige week donderdag weer een plus ingezet. Gezien de verwerkingscijfers hadden we de prijsstijging allemaal wel een beetje gehoopt en voorzien, maar in vijf dagen tijd zijn we inmiddels toch een cent of drie, vier omhoog gegaan”, vertelt directeur Wim van de Ree van Nedato. “Door de droogte is de beschikbaarheid van aardappelen met name in België en Frankrijk een stuk beperkter. Zij trekken dan ook, niet voor het eerst dit seizoen, de kar.”
“Bovendien lijkt het nieuwe seizoen later te starten dan gebruikelijk. Het weer is deze week niet zo mooi als eerder voorspeld en met de regen die voor deze week wordt voorspeld en het wisselvallige weer dat voor volgende week wordt opgegeven, worden er nog niet veel aardappels gepoot. Ook de hele vroege aardappelen zitten nog niet allemaal in de grond. Dan ga je al richting eind april, wat betekent dat het oude seizoen twee weken langer doorgetrokken wordt. Met de beperkte beschikbaarheid die we hebben, geeft dat een stukje stemming in de markt”, vertelt Wim. “Inmiddels zijn de eerste areaalcijfers vanuit Vlaanderen en Frankrijk al gepubliceerd, waaruit geen stijging blijkt, al vind ik dat persoonlijk een vroege analyse omdat de aardappelen nog gepoot moeten worden.”
Krapte grondstoffen
“Als je al die feiten op een rijtje zet, dan lijkt het oude seizoen af te lopen met een beperkt volume, waarbij er wel veel behoefte is aan grondstoffen, gezien de fabrieken die op volle capaciteit draaien. Dit geeft een hele gezonde markt, die vooral door de Belgen aangetrokken wordt. Vrijdag noteerde Belgapom al 32,5 cent en een aantal fabrieken in België bieden op langere termijn al 36 cent franco aan voor specifieke rassen. Al met al een hele gezonde marktsituatie voor de aardappeltelers. Natuurlijk komt er met name vanuit Brussel veel op hen af, maar als dat resulteert in krapte op de grondstoffenmarkt en een correctie in de prijzen geeft dat ook een positief effect.”
“De export van verse aardappelen ontwikkelt zich rustig. Maar omdat er best wat aardappelen voor de export door de frietindustrie opgenomen zijn – weliswaar niet altijd frietrassen, maar wel rassen die goed bakken – ligt die verkoop goed op voorraad. Het prijsniveau van de exportaardappelen lag lange tijd rond de 24 cent, maar inmiddels is ook hier een prijsstijging ingezet, wat ook nodig is nu we naar de aardappelen uit de kistenbewaring gaan. De kwaliteit van de aardappelen in de kisten ziet er over het algemeen goed uit. De luchtgekoelde aardappelen zijn een eind weg en dat werd ook tijd, omdat er steeds meer schade in de vorm van drukplekken zich openbaarde.”
Tafelaardappelenmarkt weer op dalend niveau van voor Corona
“De verkoop van tafelaardappelen loopt stabiel door. De verwachting dat de consument de aardappels herontdekt had na Corona is geen waarheid geworden, want we zitten weer op het dalende niveau van voor de pandemie. Met de groeiende frietindustrie zijn er echter mooie alternatieven en gezien de verwachte areaalverschuiving van de tafel- naar de frietaardappelen verwacht ik een goede balans in de markt”, vervolgt de Nedato-directeur. “Ook het aanbod importaardappelen is beperkt. Er komt wel wat uit Israël en Egypte, maar het aanbod is beperkt en met een niveau rond de 70 cent ook goed aan de prijs. In Malta zijn de weersomstandigheden niet best geweest en ook in andere Mediterrane gebieden, terwijl in Andalusië het watergebrek weer grote uitdagingen geeft. Dit leidt allemaal tot een beperkter aanbod en hoge prijzen in de markt.”
Bron: AGF