Goede vraag naar suiker houdt prijs hoog
Goede vraag naar suiker houdt de prijs op een hoog niveau. De krappe balans ondersteunt ook de internationale prijzen.
Het eerst aflopende contract (oktober) stond maandag 22 augustus op $ 549,50 per ton (€ 505). Het eerst aflopende contract staat daarmee 5% hoger dan eind juli en 15% hoger dan een jaar geleden.
Uitkijken naar buien in Europa
In Europa is de neerslag die in de afgelopen weken viel te weinig, daarom wordt uitgekeken naar de aangekondigde buien. In Spanje en Italië worden door de droogte kleinere opbrengsten van suikerbieten verwacht dan het meerjarengemiddelde. In Frankrijk liggen opbrengsten dit seizoen echter hoger dan het gemiddelde van de voorgaande vijf jaren, meldt de Europese Commissie.
In Nederland, België en Duitsland vallen de bietenopbrengsten vergelijkbaar uit ten opzichte van het gemiddelde van 2017 tot en met 2021. Al zijn sommige bieten in Europa niet groot gegroeid. De fijnere biet wordt deels gecompenseerd door een hoog suikergehalte. En de bieten kunnen nog goed doorgroeien als het gaat regenen.
Suiker voor ethanol minder interessant
Verder zijn de olieprijzen de afgelopen twee maanden gedaald, waardoor het minder interessant is om suiker om te zetten naar ethanol. Daardoor kan het Brazilië meer suiker gaat produceren. Aan de andere kant valt de suikerrietoogst in Brazilië tegen en dat ondersteunt de suikerprijs.
Brazilië verwacht de kleinste oogst sinds 2011 door ongunstig weer en een kleiner areaal. Verschillende boeren zijn minder suikerriet gaan verbouwen, omdat andere gewassen zoals sojabonen en mais interessanter zijn door het hoge prijsniveau.
Prognose: schommelende suikerprijs.
Bron: Boerderij