Graanmarkt is andermaal een weermarkt
De klimatologische omstandigheden in de meeste productiegebieden bepalen momenteel grotendeels het verloop van de graanprijzen. De tendens is over de hele linie gematigd positief.
De opwaartse tendens in de tarweprijzen de laatste twee weken is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de zorgen die er zijn over de klimatologische omstandigheden op het Amerikaanse continent. In de VS is het koud en in het midden-westen droog, wat de opkomst en groei van de tarwe drukt en later dit jaar kan leiden tot mindere hectareopbrengst.
Inzaaien mais in VS
De zorg over het weer heeft ook betrekking op mais, het gewas dat de stand van zaken op de gehele graanmarkt nu al een jaar in hoge mate bepaalt. Van belang zijn vooral de ongunstige omstandigheden voor het inzaaien van mais in de Verenigde Staten, dat ten opzichte van vorig jaar achter ligt, en ontwikkeling van de oogst (safriña) in Brazilië, die te lijden heeft onder de droogte.
De Duitse vereniging van coöperaties schat de tarweoogst 2021 in Duitsland op 22,63 miljoen ton. Dat is 2,2% meer dan die van 2020. De tarwe in Frankrijk staat er goed bij, al is het percentage dat de kwalificatie ‘goed tot uitstekend’ verdient een tikje teruggevallen naar 86%. Voor de komende week wordt gebrek aan neerslag verwacht.
Krappe tarwe-balans in VK
Het Verenigd Koninkrijk heeft een zeer krappe tarwe-balans, volgens Agrimoney. De agrarisch-economische site meldt dat het ernaar uitziet dat de eindvoorraden dit seizoen gaan uitkomen onder het peil dat gezien wordt als aanvaardbaar minimum. Dat impliceert volgens Agrimoney dat de Britten in juli flink tarwe gaan importeren van de nieuwe EU-oogst, die naar verwachting ongeveer 10 miljoen ton groter zal zijn dan de oogst 2020. Over volumes is nog niet veel te zeggen, buiten de verwachting dat de vraag zal toenemen voor zowel veevoer, humane consumptie als industrieel gebruik doordat de Covid-19-beperkingen zullen versoepelen.
Bron: Food + Agribusiness