Graanmarkt is politiek geworden
Het droge weer in Europa en Rusland heeft invloed op de graanmarkt. Maar ook de politiek speelt een grote rol.
In deze tijd van het jaar is de graanmarkt meestal een weermarkt. De weerberichten bepalen dan hoe de prijzen bewegen. Dit jaar is de graanmarkt ook een politieke markt geworden door de handelsruzie tussen de Verenigde Staten en andere landen. De prijzen voor sojabonen staan onder forse druk doordat China de import vanuit de VS met heffingen belast. Vorige week zakte de sojaprijs naar het laagste niveau in 10 jaar. De EU stelde per 22 juni een heffing in op Amerikaanse mais. Zo’n oplopende handelsoorlog maakt beleggers nerveus waardoor de prijzen dalen.
Terwijl er alle reden is voor prijsstijgingen. De oogsten gaan tegen vallen door aanhoudende droogte in Europa en rond de Zwarte Zee. Het Franse marktbureau Agritel verwacht voor Rusland een tarweoogst van 67,4 miljoen ton. Dat is 21,5% minder dan vorig jaar. Het Poolse onderzoeksinstituut IUNG schat de opbrengstdervingen in Polen op 20% tot 40%. In Duitsland is het ook raak. Het Deutsche Bauernverband waarschuwde in Bild am Sonntag dat in Duitsland de derving kan oplopen van 50% tot zelfs 100%. Dan komt er dus helemaal geen combine op zo’n perceel omdat het niet de moeite waard is te oogsten. Ook in de Baltische staten en in Scandinavië gaat de graanoogst flink tegenvallen. Het is ook droog in Brazilië hetgeen de oogstverwachtingen voor mais en sojabonen drukt.
De graanoogst ziet er wel beter uit in Frankrijk en Spanje dan vorig jaar, verwacht de Europese graanhandelsorganisatie Coceral. Daarnaast is het gaan regenen in delen van de VS waar het graan volop van profiteert. Vooral de zomertarwe heeft er baat bij. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) stelt dat 78% van de percelen er goed of uitstekend bij staan. Dat was vorig jaar 41%.
Maar de slechte oogstprognoses leidde niet tot prijsstijgingen. Op de termijnmarkt in Chicago zakten vorige week zowel de tarwe (-1,7%), de mais- (-1,1%) als de sojabonenprijs (-1,2%). In Parijs sloot het augustuscontract voor mais vrijdag 0,3% lager dan vrijdag een week eerder. Alleen tarwe (septembercontract) werd over de hele vorige week 1% duurder in Parijs.
Bron Boerderij