Graanoogst in Oekraïne: ‘Wel oogsten, geen inkomsten’
Net als in veel akkerbouwregio’s draaien ook op het bedrijf van Kees Huizinga in Oekraïne de combines weer. „Het graan gaat in de opslag. Het lukt ons niet om dit te exporteren. Dat betekent geen inkomsten, geen salaris voor de medewerkers, geen geld voor brandstof. Kortom: het failliet van de Oekraïense landbouw.”
Volgens verschillende experts zou eind 2022 50 procent van de graantelers een faillissement kunnen verwachten en tegen april 2023 nog eens 40 procent, zo is te lezen in Oekraïense media. Daarom benadrukt het UZA (organisatie van graantelers) het belang van staatssteun voor boeren en een gedeeltelijke compensatie van de logistieke kosten. Sinds de havens geblokkeerd zijn, wordt geprobeerd via het spoor graan te exporteren.
De grote vraag is waar Oekraïne het graan van oogst 2022 wil opslaan. Volgens de overheid komt het land 10 tot 15 miljoen ton aan geschikte graanopslag tekort dit jaar. De graantelers vereniging denkt dat het gat nog groter is: 25 miljoen ton. Er wordt hard gewerkt aan tijdelijke of mobiele opslag.
FAO en OESO: honger neemt toe
De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) brachten vorige week een rapport naar buiten waarin ze het belang van de export vanuit Oekraïne en Rusland, als belangrijke graanproducerende landen, benadrukken.
Als Oekraïne zijn exportcapaciteit volledig zou verliezen, stijgen de evenwichtsprijzen voor tarwe naar 19 procent boven het niveau van voor de oorlog. Dat niveau stijgt alleen maar verder als de Russische export ook achterblijft. Dit scenario leidt volgens FAO en OESO alleen maar tot een verdere toename van het aantal chronisch ondervoede mensen in de wereld na de Covid-pandemie.
Chronische ondervoeding
FAO-directeur-generaal QU Dongyu: „Naar schatting zouden in 2023 wereldwijd 19 miljoen mensen meer te maken kunnen krijgen met chronische ondervoeding, als de vermindering van de wereldwijde voedselproductie en voedselvoorziening van grote exporterende landen, waaronder Rusland en Oekraïne, ertoe leidt dat er wereldwijd minder voedsel beschikbaar is.”
Bron: Akkerwijzer