Graanprijs stijgt door lagere opbrengstverwachting
Graanprijzen zitten in de lift, omdat wereldwijd opbrengstverwachtingen naar beneden worden bijgesteld door droog weer.
De tarwe- en maisprijzen stijgen door droogte in de wereld. In verschillende belangrijke teeltgebieden in de wereld zijn zorgen over tarwegewassen voor seizoen 2018-’19. Het is erg droog in de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Zwarte Zeegebied.
Het Russische marktbureau Ikar heeft de prognose voor tarwe-export verlaagd naar 34,3 miljoen ton voor seizoen 2018-’19. De lagere uitvoer is het gevolg van het naar beneden bijstellen van de tarweopbrengst voor komend seizoen, van 73 tot 80 miljoen ton naar 69,5 tot 77,5 miljoen ton.
Tarwenotering nieuwe oogst stijgt het hardst
Ook in Europa zitten de graanprijzen in de lift. De tarweprijzen voor nieuwe oogst stijgen in de EU iets harder dan voor de oude oogst. De tarwenotering voor het eerstaflopende contract (september) stond afgelopen vrijdag op de termijnmarkt in Parijs 3,3% hoger dan een week eerder. Met € 182,50 per ton stond de notering op het hoogste niveau sinds augustus 2015. Ook op de termijnmarkt in Chicago steeg de tarwenotering afgelopen vrijdag flink; deze stond 4,8% hoger dan een week eerder. In de Verenigde Staten en Rusland stijgen de graanprijzen niet alleen door het gebrek aan neerslag. Op maandag 28 mei zijn de beurzen namelijk gesloten in verband met Memorial Day. Ook in het Zwarte Zeegebied zijn beurzen die dag gesloten vanwege een feestdag.
Ook maisprijs beweegt omhoog
Voor mais stond de notering op de termijnmarkt in Chicago afgelopen vrijdag 0,9% hoger dan een week eerder. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zorgt voor spanningen. Daarnaast is sprake van aanhoudende droogte in Zuid-Amerika, waardoor gevreesd wordt dat het safrinha-maisgewas, de tweede oogst van het seizoen na sojabonen in Brazilië, ongunstig uitvalt. En in Argentinië is het weer ongunstig, waardoor oogstwerkzaamheden niet soepel verlopen. In Frankrijk zijn de zaaiwerkzaamheden van mais voor 94% voltooid volgens het Franse marktbureau Agrimer.
Bron Boerderij